Prva NS Klikerijada na Štrandu

Mnogi Novosađani koji u detinjstvu nisu imali računare, video igre i Internet, nego su slobodno vreme provodili na igralištima, za vikend će imati priliku da se vrate u detinjstvo. S druge strane, neki novi klinci imaće priliku da se „zezaju na starinski način“, jer se na Štrandu u subotu i nedelju organizuje prva zvanična novosadska Klikerijada. 

Dejan Kekić, u ime organizatora kompanije „Univerzal“, kaže da je ideja za ovakvo nadmetanje potekla iz želje da se novosadska deca druže i uživaju u igrama koje su nekad bile popularne. 

– Ove godine pravimo Klikerijadu za decu iz osnovnih škola, a ciljna grupa su učenici od prvog do šestog razreda. Nismo ni bili svesni koliko će biti interesovanje, a sada, kada smo se uverili da i mnoge tate zanima manifestacija, planiramo da sledeće godine obavezno napravimo i seniorsku kategoriju – navodi Kekić. 

Želja organizatora je da ovo takmičenje postane tradicionalno i prepoznatljivo. 

– Budući da je nadmetanje sportskog karaktera, imaćemo i sudije koje smo probrali od starih novosadskih klikeraša. To su jednostavno ljudi koji imaju veliko iskustvo u klikeranju i pravično će odlučiti o pobedniku. Deca će igrati po turnir sistemu tokom vikenda na Štrandu. Tačna lokacija je betonski plato ispod Mosta slobode, na kom će biti postavljeni zemljani klikeraški tereni – objašnjava Kekić. 

Prvog dana, 9. maja, primaće se prijave, a igraće se i kvalifikacioni mečevi. U nedelju je centralni takmičarski dan. Kako poručuju, svi učesnici će na početku dobiti flajere čiji će jedan deo biti prijavni listić koji će ići u bubanj za izvlačenje parova, dok će na drugom delu biti ispisana pravila ponašanja na terenima i pravila same igre. 

Kekić je, pozivajući mališane da dođu u što većem broju, ponovio da je plan da ovo bude jedinstven sportski turnir, ali će svakako u prvom planu biti njegov rekreativni i zabavni karakter. 

Novosadska pravila 

Takmičenja na Klikerijadi se održavaju po takozvanim novosadskim pravilima. Igra se „jedan na jedan“, takmičari bacaju klikere prema rupi, a ko je bliže roši, prvi igra i ko prvi ubaci kliker, on je pobednik.

Igra se sa klikerima najmanje standardne veličine od 16 milimetara i svako može da donese svoje klikere od kuće. „Bitna stvar je da pobednik ne nosi kliker drugog deteta, odnosno da se svima vraćaju klikeri sa kojima se takmiče. Za najbolje će biti obezbeđene vredne nagrade“, ističe Kekić. 

Izvor: 24sata

Pogledajte još