Novi Sad: Godišnjica požara u diskoteci Kontrast

U Novom Sadu su se tokom poslednjih pet godina dogodila još dva požara sa ljudskim žrtvama, oba u ugostiteljskim objektima, 2007. i 2008. godine. U kafiću "Laundž" u centru Novog Sada 17. februara 2008. godine poginulo je osam osoba, a u podmetnutom požaru u hotelu "Putnik" 12. decembra 2007. godine poginulo je troje ljudi. Za podmetanje požara u tom hotelu osumnjičena je osoba koja je neposredno pre tragedije u hotel navodno unela kantu benzina. Ona je i dalje u bekstvu. Hotel je u međuvremenu renoviran i početkom 2009. prodat na aukciji za oko dva miliona evra konzorcijumu dve firme - iz Budve i sa Palića, kako se docnije ispostavilo, novcem odbeglog Darka Šarića, optuženog za krijumčarenje kokaina. Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu je od budvanskog "Maestraltursa" privremeno oduzelo većinski paket akcija hotela, na osnovu sumnje da je u pozadini kupovine Šarićev novac. U požaru su stradali Marina Anničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) državljanin BiH sa boravištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, a četiri osobe su povređene.

U znak sećanja na dr Milenu Dalmaciju i Renata Vukovića, nastava na Prirodnomatematičkom fakultetu u Novom Sadu će biti prekinuta na sat vremena, a na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine biće otvorena obrazovna Laboratorija za zaštitu životne sredine "Docent dr Milena Dalmacija".

Ispred diskoteke "Kontrast", u 16 sati, rodbina nastradalih i građani položiće cveće i zapaliti sveće.

Užasna nesreća koja se dogodila u diskoteci “Kontrast” mora da posluži kao opomena svima koji brinu o bezbednosti ljudi i svi zajedno moramo učiniti sve što je u našoj moći da se takva stravična tragedija nikad više ne ponovi, saopšteno je danas iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Vučevićem, izražava najdublje saosećanje sa porodicama žrtava nastradalih u požaru u toj diskoteci 1. aprila prošle godine, ističe se u saopštenju.

“Toga dana nesrećno su prekinuti životi šestoro mladih a Novi Sad je zavijen u crno. Marinu Aničić, Zorana Ignjatovića, Marka Pavlovića, Renata Vukovića, Milenu Dalmaciju i Tamaru Miladinović Novi Sad nikad neće zaboraviti, kao ni bol i nenadoknadivi gubitak njihovih najmilijih”, navedeno je u saopštenju.
Suđenje za požar u “Kontrastu” u Višem sudu u Novom Sadu počelo je krajem januara, a optužnica tereti vlasnika lokala Alojza Ganića, zakupce diskotete Slavišu Stanišića i Dejana Ratkovića i električara koji je bio angažovan na održavanju objekta, Miroslava Papugu.

Tokom glavnog pretresa svedočilo je i troje inspektora protivpožarne zaštite, prema čijim iskazima su, prilikom ranijih kontrola “Kontrasta”, utvrdjivani nedostataci u protivpožarnoj zaštiti tog objekta.
Porodice šestoro mladih ljudi, žrtava tragičnog požara, ističu da bi na optuženičkoj klupi trebalo da su nađu i inspekcijske službe i vatrogasci.

Jedna od pevačica u diskoteci je tokom sudskog pretresa izjavila da su se te noći na bini nalazile dve plesačice koje su u rukama imale baklje. Prema svedočenju, jedna plesačica je baklju ispustila ili bacila, baklja se kotrljala po bini i pala ispod bine, a potom se video (ili osećao) dim.
Članovi "Akapulko benda", koji je trebalo da nastupi te tragične večeri, govorili su o neispravnosti vatrogasnog aparata i o tome da su konobari počeli da gase požar.

Izvori: B92, Tanjug

Pogledajte još