Čović nije zadovoljan: Zvezda smanjila dug za oko 8,5 miliona evra

"Zatekli smo dug od oko 40 miliona evra, sa tendencijom da on poraste za još pet miliona i on je od tada smanjen za oko 8,5, ali ne mogu da preciziram jer se radi o svakodnevnom poslu. Nisam zadovoljan tom dinamikom, jer volim da radim velikom brzinom kada se rešavaju krizni problemi. Ne treba da se zavaravamo, jako je teško finansijsko stanje", rekao je Čović na konferenciji za novinare na stadionu Zvezde.

Čović je potvrdio da je u petak na račun stigla uplata od glavnog sponzora Gasproma, a ovosezonski prihod od ruske kompanije je četiri miliona evra, od čega je 3,6 miliona pripalo fudbalskom klubu.

"Mi živimo virtuelni finansijski život jer svaki dan imamo nove zabave, uvek očekujemo novu blokadu i to stanje će potrajati određeno vreme, ali nastojimo da ne strahujemo svakodnevno. Poverioci su izgubili poverenje i njih ne zanima što je u klubu nova uprava", kazao je Čović i dodao da su u klubu ukinute sve vrste premija.

"Imamo još razgovora sa nekima koji misle da premije treba da podelimo, ali nemamo odakle, a nemamo ni rezultate. Ključ je smanjivanje i obuzdavanje svih vrsta troškova", dodao je on.

Čović je rekao da Zvezda treba da reši još 1,5 milion evra duga kako bi bila licencirana za evropska takmičenja.

"Sa 3,8 dug smo sveli na 1,5 miliona, nisam pesimista, ali ne mogu da obećam da će se to pitanje rešiti. Nema brzih rešenja, mnogi misle da je Zvezda - Zvezda i da za to uvek mora da ima para, ali pozajmljivanja nema. Mislim da taj problem možemo da rešimo, ako ne u prvom onda u drugom roku. To nisu male pare", rekao je Čović.

Na pitanje da li i dalje smatra da je potrebno minimum pet godina da Zvezda izađe iz krize, Čović je odgovorio da je to i dalje minimalan period.

"Ne može se ništa rešiti, pet godina je minimum i ko misli da može biti ranije, on mora da izloži svoj plan. I pet godina je ekstra brzi period, ali nije problem, to može da se reši za nedelju dana, ako neko donese u klub 50 miliona evra, što nije realno",
istakao je on.

Potpredsednik Zvezde je dodao da će klub ove sezone zbog ugovora sa medijima morati da igra noćne utakmice, ali da će nastojati da tako ne bude sledeće pošto, kako je rekao, noćni termin odigravanja meča košta između 15.000 i 20.000 evra.

Čović je ponovio da nije realno da Zvezda može da bude prva.

"Ne može da bude prvi onaj ko je maltene spakovan u sanduk. Gde da bude prvi? Može možda da bude prvi sahranjen. Jako je teško napraviti pravu meru od onoga što javnost očekuje. Ja sam mislio da možemo da startujemo sa juniorima, ali smo se na UO ipak dogovorili da dovedemo neke igrače", naglasio je Čović.

Čović je rekao da je od uplate Gasproma 150.000 evra otišlo košarkaškoj sekciji kluba, a 45.000 vaterpolo i dodao da je doskorašnjem treneru fudbalskog kluba Aleksandru Jankoviću na osnovu sporazumno raskinutog ugovora isplaćeno 45.000 evra, dok će toliko biti isplaćeno u junu.

Beta

Pogledajte još