Žarko Zečević: Lobiji gurali Zvezdu do titule prvaka Evrope

Zečević, koji je 22 godine proveo u klubu iz Humske ulice, pričao je i o izgradnji novog stadiona Partizana, kao i igračima koji su slavu proneli u Crvenoj zvezdi, a bili bližu crno-belima.

"Da nije bilo Slavka Šajbera (bivši predsednik FS Jugoslavije) i poništavanja zaslužene titule iz prvenstva 1985/1986. sezone, Partizan bi igrao u Kupu šampiona dve godine uzastopno. Usled uticaja raznih lobija, tamo je otišla najpre Zvezda, a narednog leta Vardar. Da smo se na njihovom mestu našli mi, kao što je trebalo, verovatno bi više kvalitetnijih igrača dolazilo u Humsku, nego u Zvezdu. objektivno, možda bismo umesto crveno – belih pre ostvarili taj vanredan uspeh", rekao je Zečević.

Zečević je otkrio i da su Siniša Mihajlović, a pre svih Darko Pančev bili blizu Humske.

"Ne pričam slučajno, ni napamet. Partizan je u periodu od dve i po decenije četiri puta stvarao velike ekipe. Najpre sa Milkom Đurovskim, Vučićevićem, Vokrijem... Osvojili smo dve titule, da smo dodali još dva, tri igrača verovatno bismo došli u poziciju Zvezde. Bio je i sadašnji selektor u planu, ali najbliži Partizanu u to vreme bio je Darko Pančev."

Bivši generalni sekretar crno-belih je potom objasnio tadašnju situaciju.

"Sa makedonskim napadačem smo napravili aranžman, hteo je još samo da mu dostavimo bankarske garancije, ali za taj čin nije postojalo razumevanje među pojedincima u Partizanu. Našao sam čak i agenciju u Londonu koja bi platila transfer iz Vardara, isplatila Pančeva. Igrao bi za nas, a od zajedničkog posla bismo delili procente. Kad su izostale bankarske garancije, umešala se Zvezda i...".

Partizan je bio blizu i dovođenja Dejana Savićevića, ali je Zečević priznao da je napravio veliku grešku.

"Kada pregovaraš sa Crnogorcima prvo moraš da pričaš sa glavom porodice, a tek onda sa igračme. Pogrešio sam što se nisam najpre obratio Dejanovom ocu. Taj potez nisam ponovio kad smo dovodili Predraga Mijatovića."

Izvor: Sportski žurnal

Pogledajte još