Antidepresivima protiv artritisa

NJUJORK, 08. maj 2009. (FoNet) - Lečeći pacijente poodmaklog životnog doba od depresije, lekari su ustanovili da neki od lekova uspešno umanjuju bol od artritisa što je iznenadni i neočekivan tračak nade za starije osobe koje pate od degenerativnog oboljenja zglobova.

Kad su SAD u pitanju, od depresije pati jedan od šest Amerikanaca dok četiri od pet osoba starijih od 70 godina muku muče sa dosadnom i bolnom degeneracijom zglobova, saopšteno je u studiji objavljenoj u časopisu Anali američke lekarske komore.

Starije osobe podvrgnute terapiji od depresije lekovima i terapijom ne samo da su pokazivale sve ređe simptome depresije posle godinu dana lečenja već su bitno umanjeni i njihovi simptomi artritisa, kaže se u studiji.

Imali su znatno manje bolova i manje smetnji u svakodnevnim aktivnostima zbog artritisa, pokazala su istraživanja.

"Bilo je to izuzetno interesantno, otkrili smo neočekivana svojstva lekova za sprečavanje depresije. To je nešto što svakako nismo očekivali da ćemo otkriti", naglasila je dr
Elizabet Lin koja je predvodila istraživanja.

"Zna se da ne postoji apsolutni lek protiv artritisa, ali možemo da saopštimo ohrabrujuću vest. Bili smo izuzetno srećni i zadovoljni kad smo otkrili poboljšavanje stanja obolelih od artritisa", rekla je ona.

Ovo otkriće je prvo koje se bavi uticajem lekova protiv depresije na artritis. Istraživanje je obavljeno na 1.801 osobi starijoj od 60 godina u dvogodišnjem periodu u pet američkih saveznih država.

Pogledajte još