Pravda za kuguarke!

Od literature do bulevarske štampe, od mitologije do šoubiznisa – spoj starije žene i mlađeg muškarca je beskrajno intrigantan. Dok se njeni motivi da se upusti u takvu aferu uzimaju zdravo za gotovo, njegovi razlozi nikada nisu do kraja jasni. Jer, mladost je oduvek, a u našem vremenu posebno, predstavljala posebnu vrednost. Samim tim, žena je u ovakvoj vezi uvek na dobitku, a šta mlađi muškarac tu radi – uvek je dilema. Ili je reč o skrivenom motivu u širokom luku od finansijske koristi do izlaska iz anonimnosti ili je “matora” sigurno mnogo, mnogo dobra u krevetu. Svaka ljubavna priča, mada u ljubav kuguarki i njihovih lutana malo ko veruje, neponovljiva je na svoj način, a veze ove vrste vrlo često su fatalne.

Prva asocijacija na ovu intrigantnu temu jesu holivudski i evropski tabloidi i lifestyle magazini i u njima sigurno mesto sačuvano za fatalne glumice u godinama i njihove mlade saputnike. Tipičnu sliku predstavlja filmska zvezda koja se “sjajno drži” uprkos tome je što je zagazila u petu ili šestu deceniju i momak u srednjim dvadesetim – lep, zgodan, preplanuo, više nego poželjan. Ona je čedo – da izbegnemo reč “proizvod” – estetske hirurgije, a on fitnes centara, teretana i nutricionističkih priručnika. Ona dolazi iz srca industrije zabave, a on iz predgrađa ili sa margine.

Njihova ljubav je, najčešće, čista sintetika, unosan sporazum koji donosi dobit i jednoj i drugoj strani. Prvakinje u ovom sportu svojevremeno su bile Džoan Kolins, najfatalnija junakinja svih sapunica ikada snimljenih, zatim Elizabet Tejlor, koju su mladići pratili i kada je njena lepota postala mit prohujalih vremena, a ona sama ozbiljan zavisnik od alkohola i tableta. Danas su to Madona i, sa prestola kuguarki nedavno svrgnuta, Demi Mur.

U Srbiji titulu kuguarke bez ozbiljnije konkurencije nosi pevačica Goca Tržan. Ona nema problem sa ovom etiketom već, naprotiv, koristi je kao podlogu za izgradnju novog imidža i osvajanje medijske pažnje. Tanja Vojtehovski se, bez svesne namere, upisala u krug javnih ličnosti koje su se u trenutku najvećeg profesionalnog uspona razvele, a odmah zatim i u još uvek skromno društvo srpskih kuguarki. Nakon što je njena veza sa, trinaest godina mlađim, Nenadom Čankom, okončana, kuguarski presto ostao je rezervisan isključivo za Gocu Tržan.

Činjenica je da je Balkan i po ovom pitanju nepravedan prema ženama. Muškaracu je starija dama dopustiva samo kao trofej, nagrada za jedno veče, a ukoliko se za nju trajnije veže, on je po sveopštem sudu – pogrešio. Žena u takvoj vezi je svakako kriva i zavođenje mlađeg od sebe, a on mora biti zaveden jer ne postoje šanse da se za tako nešto odlučio pri čistoj svesti i zdravoj pameti, nimalo joj ne služi na čast. Za razliku od naše sredine, svet ima više respekta za kuguarke, ali im, takođe, spočitava to da su upravo one, s obzirom na svoje godine manje vredne, te koje su u ovakvim vezama na dobitku. Sam prevod reči “kuguarka” upućuje na ženu koja lovi, ženu koja je u konstantnoj potrazi za plenom. Ženu predatora. Situacija u kojoj je zapravo ona zavedena, u kojoj je ona "plen", gotovo da je nezamisliva. U skladu sa sveopštim prezirom prema starosti podrazumeva se da je žena na dobitku a da je njen mlađi partner "mogao i bolje da prođe".

Ali, ako ostavimo slavne parove po strani, dilema oko toga u čemu se krije tajna privlačnosti između starijih žena i mlađih muškaraca koji se bez ikakvih skrivenih namera jednostavno zaljubljuju jedni u druge, ostaje nerazrešena.

Njoj takav odnos vraća osećaj mladosti i poželjnosti, ali šta je to što za njega predstavlja izazov? Odgovor se najverovatnije krije u samoj reči. Zrela žena je “igrač” koji zahteva dostojnog protivnika. Njena lepota je u isti mah ogledalo iskustva, stila, samosvesti, karaktera. Takve ljubavi su obično burne, prepune strasti, nezaboravne. Siguran ishod nije zagarantovan i u ovoj vrsti “kombinacija” nezahvalno je prognozirati bilo šta. Izvesno je sve osim ravnodušnosti. Psihološka tirada o tome da muškarci koji su skloni ovom tipu “avantura” na taj način otkrivaju svoju prekomernu vezanost za majku – najobičniji je kliše.

Balansiranje odnosa i uloge koje u njegovim okvirima preuzimaju, druga je tema. Nema razloga da se ne veruje u ovu vrstu strasti. Ljubavi čak. Bez obzira na to da li je reč o Ani i Vronskom ili o Madoni i njenom treneru Hesusu. Muškarac koji se upusti u ovakvu romansu – ma koliko veliki kompliment to bio za njegovu partnerku – nalazi se na klizavom terenu. Osvojiti i zadržati ženu koja ume, razume i zna jeste potvrda njegove zrelosti i iskustva. Bljutave slike Hjua Hefnera i njegovih zečica, Nikole Sarkozija i Karle Bruni u odnosu na mladića koji svim srcem voli stariju damu u maniru “bez obzira na sve i uprkos svemu”, prazne su i naivne.

Pogledajte još