2017. godina "smrti" Microsofta?

Izveštaj koji je objavila Gartner firma za tehnološko istraživanje i savetovanje, predviđa da će do 2017. prodaja uređaja sa Android operativnim sistemom do neprepoznatljivosti smanjiti prodaju Windows PC i telefona.

Prodaja Apple iPhonea i iPada biće gotovo na istom nivou kao prodaja uređaja sa Microsoftovim operativnim sistemom.

- Microsoft bi mogao da postane potpuno irelevantan na tržištu za tri ili četiri godine, jer ne može da se izbori sa tržištem smartfona i tableta - kaže Henri Blodžet iz The Daily Ticker.

Brojevi su neverovatni. Gartner predviđa da će do 2017. broj tableta, mobilnih telefona i ultramobilnih uređaja premašiti 2,7 milijardi jedinica, što je oko 10 puta više od broja desktopa i notebooka.

Berza već pokazuje te promene na tržištu uređaja. Microsoft akcije su pale za gotovo devet odsto godinu za godinom, dok su Googleove porasle za 25 odsto.

Iako su Appleove akcije pale od početne cene za 31 odsto, mnogi smatraju da ti brojevi nisu indikacija slabijeg protoka novca i prodaje, nego promena u vođstvu i rastu konkurencije.

Izazov sa kojim se Microsoft suočava je to da ostane relevantan činilac. Može li sustići tržište tableta i smartfona, gde radi već godinama, ali bez uspeha, ili mora pokušati nešto sasvim novo?

Izvor: Yahoo News via B92

Pogledajte još