TRIKOVI I SAVETI ZA POMOĆ: Letnje vrućine vam kvare san?

Spavanje tokom letnjih vrućina i te kako može biti izazovno, ali ne i nemoguće!

Ako vam je toliko vruće da ne možete normalno utonuti u san ili se budite usred noći, pročitajte ovih nekoliko saveta.

Verovatno vam se ovih dana svi žale na to kako loše spavaju, a verovatno ste i sami iskusili probleme sa snom. Nebitno da li je u pitanju loša ventilacija, kvar na klima uređaju ili do vaše spavaće sobe ne dopire dovoljna količina svežeg vazduha, velika je verovatnoća da se ovih dana prevrćete po krevetu.

Prema mišljenju stručnjaka, idealna temperatura za dobar noćni odmor je između 15 i 19 °C. Međutim, to nije uvek tako lako postići tokom leta. Ipak, imamo rešenje...

Spavanje tokom letnjih vrućina: Trikovi i saveti

Razmislite o upotrebi ventilatora

Ako vaša spavaća soba nema klima uređaj, ventilator neće biti adekvatna zamena, ali kad su vrućine velike, napraviće promenu u temperaturi. Nemojte ga staviti odmah pored kreveta. Postavite ga ispod otvorenog prozora okrenutog ka napolju kako bi uklanjao vruć vazduh iz spavaće sobe.

Nabavite memorijsku penu

Kvalitetan naddušek dizajniran da vas rashladi idealan je za spavanje tokom letnjih vrućina. Zapravo, kupovina jednog takvog može biti delotvornija od zamene dušeka. Tako održavate telesnu temperaturu nižom tokom toplijih mjeseci, a tokom hladnijih meseci vam je toplije.

Spavajte bez pokrivača

Nema razloga da koristite ćebad ili tople pokrivače. Ukoliko ne možete da spavate bez pokrivača, birajte što laganiji.

Odbacite teške pidžame

Spavanje tokom letnjih vrućina može biti olakšano ukoliko izaberete laganiju potkošulju umesto pidžame.

Sklonite mobilni telefon i isključite lampe

Kad je veoma vruće, i gašenje svetla, laptopa i uklanjanje telefona i te kako pomaže. Dakle, punite uređaje izvan spavaće sobe i isključite sve što možete.

Češće se tuširajte

Tuširajte se mlakom (ne hladnom) vodom neposredno pre spavanja kako biste spustili telesnu temperaturu. Nekima prija da spavaju s mokrom kosom, ali, naravno, nije nužno.

Spavajte u prizemlju

Ako živite u porodičnoj kući pa je vaša spavaća soba na spratu, a u sobi se vam je poprilično zagušljivo, pokušajte da spavate u prizemlju. Spustite roletne kako vas (pre)rano ujutro ne bi probudili sunčevi zraci.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još