GAK "Narodni front" spreman za operaciju promene pola sinu pevačice Šer

Kako direktor GAK "Narodni front" prof. dr Dušan Stanojević kaže za Tanjug, operacija promene pola košta dve do tri hiljade evra, a država snosi dve trećine troškova, a trećinu pacijent.

Za ovu intervenciju godišnje se prijavi šest do sedam pacijenata, a pored onih iz Srbije u ovoj zdravstvenoj ustanovi se operišu i pacijenti iz inostranstva, a najviše ih ima iz Amerike.

Prof. Stanojević je rekao da su u stalnom kontaktu i sa sinom poznate pevačice Šer - Čezom Bonom koji je rođen kao žensko i planira da uradi operaciju promene pola i da će najverovatnije na kraju doći da je obavi u Srbiji.

- Kandidati za promenu pola o trošku države dostavljaju zahtev Republičkom fondu za zdravstveno osiguranja sa svim potrebnim mišljenjima: psihijatra, endokrinologa, hirurga. Mi smo ovih dana imali sastanak na kome smo rešavali molbe, tako da ćemo ove godine o trošku države operisati sedam pacijenata - naglasio je Stanojević.

On je objasnio da su tri pacijenta dostavila kompletnu dokumentaciju, tako da se operacije mogu odmah raditi i one će biti obavljene u maju, a intervencije kod ostalih kandidata do kraja godine, kada dostave kompletnu dokumentaciju.

Već pet godina u ovoj ustanovi obavljaju se operacije promene pola, a od lane, izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, ove intervencije počele su da se rade i o trošku države.

- Pre pet godina podneli smo zahtev Komisiji za primenu novih tehnologija u medicini pri Ministarstvu zdravlja i od njih dobili odobrenje da radimo ove intervencije, tako da smo postali Centar za promenu pola - naglašava Stanojević koji operacije promene pola radi već 20 godina i koji tehniku učio od začetnika ove metode prof. Save Perovića.

Stanojević objašnjava da nije dovoljno samo da neko poželi da od muškarca postane žensko ili obrnuto i da bude operisan, već intervenciji prethodi rad s neuropsihijatrom i endokrinologom. Kada se pojavi problem da neka osoba ima poremećaj polnog identiteta, ona prvo mora da se javi kod neuropsihijatra da on vidi da "nije sišao s uma i da li je normalan", jer i to može da se desi, priča dr Stanojević za Tanjug.

On je dodao da, ukoliko psihijatar ustanovi da se radi o poremećaju polnog identite, pacijent još godinu - dve dolazi kod njega, s problemom se upoznaju najbliži članovi porodice, prijatelji i svi imaju zadatak da ga odvrate od operaije.

Ukoliko pacijent ne promeni mišljenje, onda se započinje sa hormonskom terapijom koju propisuju endokrinolozi.

- Endokrinolog je taj koji mora da ordinira one hormone koje će pacijent primati celog života, onog pola u kome želi da živi. Terapija se prima šest meseci do godinu dana i onda posao preuzimaju urolozi, ginekolozi i plastični hirurzi koji obavljaju transformaciju genitalnih organa jednog pola u genitalne organe drugog pola - objasnio je Stanojević.

Stanojević je ukazao da se, pored pacijenata iz Srbije, u ovoj ustanovi operiše godišnje i desetak pacijenata iz inostranstva i da ih ima sa svih kontinenata i iz svih zemalja sveta, a najviše iz Amerike.

- U Americi postoji jako udruženje transeksualaca i njihov predsednik Džejmison Grin dolazio je kod nas nekoliko puta i on nam je najveća reklama za pacijente iz Amerike - kazao je Stanojević.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još