Nikolić: Nama nije data ponuda već ultimatum

U Briselu nam nije data ponuda već ultimatum, mi nismo "paralelan narod", rekao je predsednik Nikolić nakon sastanka državnog vrha sa delegacijom RS.

Predsednik Srbije je rekao da je sve u Briselu ličilo na pregovore o nezavisnosti Kosova, a da Srbija neće da pregovara o nezavisnosti Kosova, već o položaju i pravima Srba i njihovim institucijama.

"Da može da se popravi može, da mora da se popravi, mora, jer pod firmmom ukidanja paralelnih isnticuiaj, neko namerava da ukine Srbe kao da su paralelni narod", rekao je Nikolić i dodao da je Srbija dužna da sprovede Rezoluciju Skupštine Srbije ili da ono što prihvati u dijalogu sprovede kroz institucije Srbije.

On je naveo da će Vlada sutra saopštiti stav o ponuđenom rešenju, i da će iza toga stajati i on i većina parlamentarinih stranaka.

"Da je bilo lako doneti odgovore, ne bi se mi toliko sastajali, treba se suočiti sa Srbijom", rekao je Nikolić navodeći da je ovo jedan od najtežih perioda, a da je ovo vek u kom se ovakva pitanja ne rešavaju ratom. Nikolić je dodao da će se zato Srbija obratiti za pomoć onoj organizaciji u kojoj ima puna prava kao i svaka država.

Kakva god odluka bila, stav Srbije je da razgovore sa Prištinom treba nastaviti, kaže predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da je, u razgovoru sa delegacijom RS, Srbija naišla na opuno razumevanje u takvim stavovima, da je želja dva rukovodstva da Srbija RS dalje napreduju.

"Imaćemo zajedničke poduhvate u mnogim sferama. Nastupaćemo zajedno na mnogim trižištima i mislim da ćemo zajednički da se borimo za ciljeve koje smo proklamovali svojim ustavima i obećali svojim građanima"
, kazao je Nikolić.

(old_image)


Dodik: Konačno reći - ne

Delegaciju RS, koju čine predsednica vlade Željka Cvijanović i predsednik Skupštine Igor Radojčić, prevodio je predsednik Milorad Dodik.

Milorad Dodik je nakon tog sastanka rekao da je srpski narod na Kosovu nepravedno kažnjavan. "To poniženje ne sme da bude deo našeg karaktera. Moramo da naučimo druge šta je naš interes. Dominantno mora da bude - položaj srpskog naroda i konačno reći ne, to znači vratiti se sebi i svojim pozicijama, ojačati veru u državu Srbiju kod svih Srba gde god oni živeli. Dileme i odnosi koje samo rukovodstvo ima nisu ni malo jednostavno, stoji ogroman autoritet EU", kaže predsednik RS, ali dodaje da u ovom trenutku treba brzo doneti odluku i obavestiti javnost.

"Mi ćemo dati podršku Srbiji koja je jaka i integrisana, podršku Vladu Srbije, nastavićemo sa politikom nepriznavanja Kosova u BiH"
, rekao je Dodik. "Što se nas tiče mi smo za odbijanje ultimatuma, naše iskustvo govori da obično kada kažete ne na utlimatum ne desi se ništa a ako kažete da dobijate novi ultimatum".

Dodik je ocenio i da mađunarodna zajednica želi da Srbi samo ukinu Rezoluciju 1244.

Nije fer od Evropske unije da pitanje datuma povezuje sa pitanjem Kosova, ocenio je on.

Vlada Srbije sutra će održati i sednicu na kojoj će biti usaglašen stav o planu za sever Kosova koji je Srbiji ponuđen u Briselu.

Premijer Ivica Dačić prethodno je razgovarao sa predstavnicima stranaka o ponudi koju je Srbija dobila u Briselu, i o kojoj treba da se donese odluka do utorka 9. aprila.

(Izvor: B92)

Pogledajte još