Crveno meso škodi srcu?

Poremećen rad bakterija uzrokuje niz reakcija u organizmu, koje rezultiraju povišenim nivoom holesterola i povećanim rizikom od bolesti srca.

Veliki broj studija pokazao je i kako normalna konzumacija crvenog mesa može biti loša za zdravlje. U Velikoj Britaniji vlada preporučuje količinu od najviše 70 grama crvenog ili prerađenog mesa dnevno.

Zasićene masti i način na koji se prerađeno meso čuva doprinose srčanim problemima. Ipak, to nije cela priča.

"Holesterol ili zasićene masti i nisu toliko sadržane u crvenom mesu, nešto drugo povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je za BBC Stenli Hejzen, vođa studije.

Eksperimenti na miševima i ljudima pokazali su kako bakterije u crevima mogu pojesti karnitin. Karnitin se tako razlaže u gas koji jetra pretvara u hemikaliju TMAO. Ova hemikalija je povezana sa gomilanjem masnih naslaga u krvnim sudovima, što može dovesti do srčanih oboljenja i smrti.

Hejzen, lekar na klinici u Klivlendu, tvrdi kako je TMAO često potpuno ignorisana hemikalija.

"To možda jeste otpadni proizvod, ali znatno utiče na metabolizam i dovodi do nakupljanja holesterola. Naša otkrića podržavaju ideju da je najbolje konzumirati što manje crvenog mesa", rekao je Hejzen.

Kako bi se održao balans bakterija u crevima, studija preporučuje konzumiranje probiotičkog jogurta. Vegetarijanci prirodno imaju manje bakterija koje mogu razložiti karnitin pa su automatski i manje skloni oboljenjima.

(Izvor: B92)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.