Srbiji treba više IT stručnjaka

Prema njenim rečima, Nacionalna služba za zapošljavanje napraviće plan da onima koji su već duže vreme bez posla pomogne da steknu znanja i veštine koje se traže na tržištu radne snage.

Kako je Tanjugu rekla specijalni savetnik za konkurentnost i ekonomiju znanja Ministarstva finansija i privrede Jasna Matić, jedan od glavnih problema je to što nema dovoljno stručnjaka za informacione tehnologije kako u organim uprave tj. državnim organima, tako i u našoj zemlji, pa i u celom svetu.

“Prognoze su da će već u narednih nekoliko godina milioni radnih mesta širom sveta ostati nepopunjeni zato što nema dovoljno stručnjaka. Mladi se ne školuju dovoljno za oblast IT-a, a oni koji su već završili proces formalog obrazovanja ne ulaze u proces prekvalifikacija ili dokvalifkacije”, kazala je Matićeva u okviru konferencije “HR biznis Infoarena”.

Ona je navela da je u pogledu upotrebe IT-a u državnoj administraciji napravljen veliki pomak u poslednjih deset godina, a uvode se i elektronske usluge koje omogućavaju gradjanima i firmama da različitm uslugama koje država pruža pristupaju na daljinu preko Interneta.

“To naše firme vole i cene, postepeno se broj tih usluga povećava, ali na tome mora mnogo da se radi. Ipak, jedan od problema je to što stručnjaka za IT ima malo”, kazala je Matićeva.

Često se, prema njenim rečima, čuju “pritužbe” kompanija koje se bave IT-om da moraju da čuvaju i paze svoje zaposlene, da ih na različite načine "neguju i maze" kako bi ih privoleli da ostanu kod njih.

Ovo je globalni trend, pa tako svetske firme koje se bave informacionim tehnologijama nude zaposlenima fleksibilno radno vreme, lepo dizajnirane prostore za rad, tople obroke tj. kuhinju koja je na nivou vrhunskih restorana samo da bi zadržali njihovu ekspertizu i kompetenciju.

Ipak, sličnih iskustava ima i u domaćim, uspešnim firmama, koje zaposlenima u kompanijskim prostorijama omogućavaju rekreaciju i brojne druge stvari kako bi se zaposleni osećali dobro i mogli da budu produktivni, dodala je Matićeva.

(Izvor: B92)

Pogledajte još