Rusija: Kazne za psovke od 500 do 5.000 evra

Za korišćenje psovki ili drugih, nepristojnih i vulgarnih izraza u sredstvima javnog informisanja u Rusiji, ubuduće će se plaćati kazne, javlja dopisnik "Novosti" iz Rusije.

Ruski predsednik Putin potpisao je zakon koji su pre toga usvojili Duma i Savet federacije u kojem su predviđene ne samo novčane kazne, već i oduzimanje celokupnog tiraža listova koji objavljuju vulgarnosti.

Zakon predviđa kazne za urednike izdanja od 5.000 do 10.000 rubalja (od 125 do 250 evra) dok pravna lica moraju da plate više, od 20.000 do 200.000 (od 500 do 5.000 evra). Ali oni listovi koji budu objavljivali psovke i vulgarnosti mogu biti i konfiskovani. Čak i imovina elektronskih medija koji naprave ovakvu vrstu prekršaja, može da bude oduzeta.

Još dok je predlog zakona bio na raspravi, sekretar Saveza novinara Rusije Ašot Džazojan nazvao ga je “smrtnom kaznom za medije”. I u ruskoj vladi je bilo onih koji su smatrali da je gašenje listova prestroga kazna za one koji dva puta zaredom propuste psovku na svojim stranicama.

Parlamentarci tvrde da je ovakav zakon napravljen posle zahteva građana koji su se sve češće žalili na pojavljivanje psovki u medijima i da 84 posto njih podržava ovakvu zabranu.

Oni koji brane "psovače" kažu da su čak i jedan Puškin ili Lav Tolstoj često koristili "jače izraze", pišu "Novosti".

Pogledajte još