Verbalni rat Nemačke i Poljske zbog slike Angele Merkel kao logorašice

Slika je propraćena naslovom: “Falsifikovanje istorije: kako su Nemci napravili od sebe žrtve Drugog svetskog rata”.

U Nemačkoj je naslovna stranica lista okarakterisana kao neukusna, a Poljska je optužila susednu zemlju da izvrće istorijske činjenice i da od zločinaca pravi žrtve rata.

Povod za optužbe je trodelni dokumentarni film “Naše majke, naši očevi”, prikazan krajem marta na nemačkom TV-kanalu ZDF.

Film koji prati sudbinu petoro Nemaca u Drugom svetskom ratu uznemirio je Poljake, jer prikazuje pripadnike poljskog pokreta otpora kao antisemite.

U jednoj sceni borci naređuju da voz s logorašima nastavi put, kada shvate da je reč o Jevrejima. U drugoj sceni jedan partizan kaže: “Podavićemo Jevreje kao pacove.”

Poljski ambasador: Dokumentarac je uvredljiv

(old_image)
Detalj iz filma "Naše majke, naši očevi"

Poljski ambasador u Nemačkoj Ježi Marganski uputio je pismo ZDF-u u kome izražava gnušanje zbog serije koja je koštala 14 miliona evra.

“Sliku Poljske i poljskog pokreta otpora protiv nemačkih okupatora kakvu prenosi ova serija većina Poljaka smatra ekstremno nepravednom i uvredljivom”, napisao Marganski.

On je istakao da gledaoci iz filma ništa ne mogu da saznaju o varšavskom ustanku, u kome je poginulo 200.000 poljskih građana, kao ni o mnogim Poljacima koji su pomagali Jevrejima. Kako je rekao, program stvara utisak da za “uništavanje Jevreja treba kriviti i druge narode”, a ne samo Nemce.

Televizija ZDF odgovorila je da namera mini serije nije bila da oduzme značaj istorijskim činjenicama i smanji odgovornost Nemačke. Producent Niko Hofman izjavio je da su opisi “situacije u Poljskoj zasnovani na istorijski proverenom materijalu” i da nije bilo namere da se kleveću Poljaci.

Prema njegovim rečima, glavni cilj filma bio je da podstakne nacionalnu diskusiju o ratnim iskustvima.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još