Sedamdeset godina "Malog princa"

Među knjigama koje će tim povodom biti objavljene je i nova biografija slavnog francuskog pilota, tvorca u svetu čuvenog plavokosog vladara sićušne planete.

Roman "Mali princ", o dečaku koji raspreda o svom životu među zvezdama, pilotu kome se avio pokvario nasred pustinje, prvi put je objavljen 1943. godine u Njujorku, istovremeno na engleskom i francuskom jeziku.

Od tada, prodato je više od 145 miliona primeraka širom sveta u prevodu na 270 jezika i dijalekata.

Sent Egziperi je misteriozno nestao 1944. godine tokom izviđačke misije. Imao je 44 godine i nije doživeo objavljivanje svoje knjige u Francuskoj 1946.

U čast proslave sedam decenija "Malog princa", u Francuskoj će biti objavljena nova biografija poznatog pisca čiji je autor Viržil Tanaz, a biće reizdata i biografija "Sent Egziperi, Arhanđeo i pisac" Natali de Valijer.

Izdavačka kuća "Folio" će objaviti ograničeno izdanje knjige za 24 crteža Sent Egziperija kao i verziju u vidu slikovnice.

U prodaji je već i CD sa audio snimkom romana iz 1954. u kojem je narator slavni francuski glumac Žerar Filip.

Narednih meseci, očekuje se izdanje "Malog princa" u originalnom rukopisu kao i jedno elektronsko izdanje sa arhivskim crtežima i drugim manje poznatim materijalom.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još