Najvažnija odluka u karijeri: Za koga se udati?

Ova tvrdnja temelji se na istraživanjima, piše "Harvard Business Review", a prvenstveno se bazira na činjenici da je za poslovni uspeh potrebna podrška partnera.

Kao što braku može presuditi neslaganje oko finansija, isto tako podrška partnera odnosno njen izostanak, može presuditi karijeri. Da bi oboje imali dobre karijere, potrebna je uzajamna podrška i razumevanja, želja za ostvarenjem i ispunjenjem životnih ciljeva, a isto to je potrebno i za zdrav ljubavni odnos.

Kako bi razvili i uspostavili odnos pun podsticanja prema partnerovoj karijeri za početak je dobro razgovarati o velikim stvarima. Razgovarajte i raspravite što vam je oboma najvažnije. Šta želite da postignete na poslu i čemu stremite? Čega se ne bi odrekli ni u kojoj situaciji, iako to znači žrtvovanje drugih važnih stvari. Odredite što vam je oboma bitno sad - je li to napredak u poslu, dete, pokretanje privatnog posla, zdraviji život ili preseljenje. Tako ćete stvoriti prioritete na kojima ćete raditi. Ovakav razgovor dobro je obaviti s vremena na vreme kako biste se uskladili.

Uvek u toku

Ono što će vas učiniti odličnom podrškom je zainteresovanost jedno za drugo. Svaki dan razgovarajte o događajima na poslu, budite upućeni, zanimajte se. Ono što vas je i isprva privuklo partneru, i razlog zbog kog ste se na kraju krajeva i zaljubili, je zato što ste svog partnera smatrali zanimljivim. No važno je da oba partnera budu međusobno zainteresovana za karijeru onog drugog. Ako razvijete svoje svetove, nezavisne od privatnog života vrlo lako se možete udaljiti. Tražite od partnera savet o mogućim problemima i takođe mu ponudite savet u dilemama i poteškoćama na poslu.

Supertim!

Ako uspete u prethodnom, vrlo lako ćete zajednički delovati i kao tim u privatnom životu, dogovarati se oko vožnje dece u školu, dolaska po decu u vrtić i slično. Bitno je da se karijera ni jednog partnera ne žrtvuje radi karijere onog drugog. Parovi koji deluju kao tim, pokušavaće da pronađu način da odrade svoj posao, da ne žrtvuju svoju poziciju, a i dalje pomognu partneru.

Bez drame zbog promena

Promene su uvek moguće i na njih treba biti spreman. S obzirom na to da je reč o obe karijere, vrlo lako je moguće da će se novi projekti i putovanja pojaviti svako malo. Ne postoje uputstva kako rešiti takve situacije i većina parova ih rešava "u hodu". Isto kao što se to može odnositi na nove projekte i nenadane događaje kompanije, isto se može dogoditi i s velikim stvarima - neuspehom, nezadovoljstvom ili pak velikim uspehom. Sve su to promene koje zahtevaju fleksibilnost i spremnost na prihvatanje situacije takve kakva je. U svim situacijama partneru će biti potrebna podrška i razumevanje te obostrano usklađivanje rasporeda.

Parovi koji ostavljaju prostora za promene, usklađivanje, razgovor i dogovor sigurno će funkcionisati kao odličan tim i moćiće da se nose sa svim promenama koje im život donese.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još