Mihajlovićeva traži ukidanje Srbijagasa

Iz „Srbijagasa“ bi pre gašenja bili izdvojeni svi poslovi transporta i skladištenja prirodnog gasa, kao i „Azotara Pančevo“. Predlog je dat Vladi po hitnom postupku 28. marta, dan nakon što je potpisan dugoročni gasni ugovor sa Rusijom. Vlada predlog još nije razmatrala.

(old_image)

„Blic“ prenosi delove ministarkinog plana. Kao razlog za restrukturiranje navodi se visoka zaduženost preduzeća, a ciljevi su, između ostalog, „sprečavanje finansijskog sloma“ „Srbijagasa“ i daljeg zaduženja države.

Reorganizacija je zamišljena u nekoliko faza. U prvoj se iz „Srbijagasa“ izdvajaju u Distribucija, Transport i skladištenje, Trgovina i drugo u dva, tri ili više zatvorenih akcionarskih društava sa 100 odsto kapitala u vlasništvu države. Radni naslov budućeg preduzeća koje bi se bavilo transportom i skladištenjem bio bi „Transgas“ i ostavlja se mogućnost njegovog ulaženja u holding radnog naziva „Srpski energetski holding“. U novi holding bi ušla i druga državna preduzeća koja se bave energetikom: „Transnafta“, JP „Elektromreža Srbije“ i delom JP „Srbijagas“, koji se bavi snabdevanjem gasom tržišta u Srbiji. Pored toga, predviđa se i formiranje novog preduzeća „Gasna skladišta Srbije“.

Prva faza čiji je rok 31. jul ove godine podrazumeva izdvajanje svih zavisnih društava, osim „MSK Kikinde“ i „HIP Petrohemije Pančevo“ i oslobađanje „Srbijagasa“ od dugova tih preduzeća. Tu se posebno apostrofira izdvajanje „Azotare Pančevo“.
U drugoj polovini godine sprovodi se druga faza tokom koje je predviđeno formiranje novog zatvorenog akcionarskog društva „Transgas“, smanjenje broja zaposlenih uz „prirodni odliv“ ili otpremnine, pretvaranje JP „Srbijagas“ u AD „Srbijagas“.

U trećoj fazi do kraja 2014. predviđa se izdvajanje iz AD „Srbijagas“ imovine i svih pratećih službi u AD „Transgas“ i razmatranje formiranja holdinga koji čine AD „Transgas“, AD „Transnafta“, AD „Elektromreža Srbije“, a u perspektivi AD „Gasna skladišta Srbije“.

Izvor: Blic

Pogledajte još