Tokio najskuplji grad na svetu

Ko se zaputi put Tokija, neka pripremi pozamašan džeparac. Japanski glavni grad i ove godine je proglašen za najskuplji na svetu.

To i nije veliko iznenađenje, kako poručuju analitičari "Ekonomistove obaveštajne jedinice", on je među najskupljim metropolama poslednje dve decenije. Prošle godine, zbog izuzetno jakog švajcarskog franka, na tu poziciju se ispeo Cirih. Već ove, švajcarski grad je spao na sedmo mesto na listi, pišu "Večernje novosti".

Život u japanskom velegradu, kako proračunavaju ekonomisti, košta 52 odsto više nego u Njujorku, u odnosu na koji se i meri skupoća.

I drugo mesto je rezervisano za Japance - Osaka. Ona je za oko šest odsto pristupačnija od prvoplasiranog.

Najjeftiniji
Najjeftiniji gradovi za život su Karači, Mumbaj, Nju Delhi, Katmandu i Alžir. Odmah tu je i Bukurešt. U najjeftinijem Karačiju potrebno je svega 44 odsto novca neophodnog za život u Njujorku. Bukurušt je svega deset odsto skuplji.

Među deset najskupljih gradova sveta, četiri su evropska.

Oslo "košta" 36 odsto više od Njujorka i zato je na četvrtoj poziciji. Gost Pariza trebalo bi u francusku prestonicu da ponese najmanje 28 odsto više novca od budžeta koji bi spremio za Veliku jabuku.
Švajcarsku, pored Ciriha, na listi najskupljih predstavlja i Ženeva, i to na 10. poziciji. Život kraj jezera košta za četvrtinu više nego na Menhetnu.

Ove godine, međutim, otkriva ovo istraživanje, porasli su troškovi života i u samom Njujorku. Ojačao je dolar, veći su troškovi, i to pre svega za namirnice, odeću i cigarete. Tako je samo 12 gradova, od 131 "anketiranog", zabeležilo rast troškova u odnosu na njujorške cene.

Pomalo neočekivano među deset najskupljih se ušunjao i Karakas, prestonica Venecuele. Istina je da su cene bile nestabilne i zvanična inflacija je dostigla skoro 20 odsto.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još