Predlog: Gornja Republika Makedonija

Taj naziv bi se, kao privremen, koristio umesto takođe privremenog naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", pod kojim je ona primljena u UN.

Kako prenosi NOVA, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore koji učestvuju u pregovorima, to je u poslednjoj rundi, prošle nedelje u Njujorku, predložio posrednik UN Metju Nimic, veteran američke diplomatije.

"Gornja Makedonija" bi bio naziv za period pregovora Makedonije o prijemu u EU, što bi trajalo bar sedam-osam godina.

Potom bi se, tvrdi NOVA, održao referendum na kojem bi se građani Makedonije izjasnili o dva pitanja: o stupanju svoje zemlje u EU, i o nazivu "Gornja Republika Makedonija".

Ipak, ima spora i o najnovijem predlogu, tvrdi Nova, jer ako bi predlog bio "Gornja Republika Makedonija", na čemu navodno insistira makedonska strana, Grčka traži da geografska odrednica bude ispred reči "Makedonija", a ne ispred reči "Republika".

Grčka je navodno dala pristanak da Makedonija, uz dodatak u naizvu "Gornja", uđe u NATO i započne pregovore o prijemu u EU.

Zauzvrat će Makedonija u Ustav uneti amandman u kojem će pisati: "Od dana kada Republika Makedonija postane članica EU, međunarodni naziv zemlje biće Gornja Republika Makedonija i upotrebljavaće se na svim jezicima, osim na zvaničnim jezicima u zemlji", tvrdi NOVA i dodaje da bi taj amandamn bio na referendumu.

NOVA očkuje da se već narednih dana dve strane izjasne o predlogu Nimica i da do polovine maja konačno odgovore.

Nimica je u utvrđivanju predloga podržao evropski komesar Sstefan File, uz konsultaciju sa stranama u sporu, kao i sa SAD i drugim međunarodnim faktorima, tvrdi NOVA.

Još od izbijanja spora 1991. godine, predlagana su rešenja s dodavanjem neke odrednice u naziv Makedonije, među kojima je bila i reč "Gornja", ali strane to ni tada nisu prihvatile.

(Izvor: B92)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.