Srbija: Inspekcija povukla 155 tona hrane

Većina građana Srbije skoro polovinu mesečnih prihoda troši na hranu, ali uprkos tome u smeću završe tone namirnica! Kod mesa i prerađevina je i dalje najveći rizik, jer ih iz rashladnih vitrina inspektori „izbacuju“ najčešće zbog isteklog roka upotrebe i nepoznatog porekla.

U poslednjih godinu dana, Veterinarska i Poljoprivredna inspekcija je sa rafova povukla više od 155 tona namirnica, zbog raznih nepravilnosti.

Zato što nisu bezbedne za ljudsku ishranu, veterinarski inspektori su za 12 meseci iz prodaje povukli više od 35 tona svežeg mesa i mesnih prerađevina. Sumnjivo je bilo i oko pet tona mleka, a naročito mlečnih proizvoda, pavlake, jogurta, kiselog mleka. Zbog velikog rizika, uklonjeno je i oko osam tona ribe i ribljih proizvoda, raznih konzervi, 90.000 komada jaja, 60 kilograma meda i oko četiri tone ostalih prehrambenih proizvoda.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, najčešći razlozi za stavljanje namirnica životinjskog porekla van prodaje su istekao rok upotrebe, meso neobeleženo žigom, bez deklaracije, ali i loši uslovi skladištenja i čuvanja robe, mikrobiološka neispravnost, promenjena boja, ukus i miris...

"Procenat neispravnosti već godinama se kreće oko jedan odsto i hrana je bezbedna za ishranu", tvrde u Veterinarskoj i poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede.

"Kada se u prometu zateknu neispravne namirnice, nalaže se odmah njihovo povlačenje iz prodaje i neškodljivo uništavanje, a protiv onih koji su takve proizvode stavili u promet pokreću se prijave za prekršajni, odnosno privredni prestup."

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.