Boston: Pojavili se snimci napadača?

Prvo se na društvenim mrežama pojavila fotografija misterioznog muškarca na krovu zgrade nedaleko od mesta nesreće, koju je snimio student Dan Lamparirelo.

"Bio sam 60 metara od cilja, ispred hotela Mandarin. Navijali smo za moju tetku koja je trčala maraton. U trenutku eksplozije smo mislili da je reč o vatrometu, ali kad je druga bomba eksplodirala, shvatili smo da je nešto krenulo po zlu", kazao je on za “ABC Njuz.”

Danova fotografija je objavljena na Twitteru što je izazvalo burnu diskusiju na društvenim mrežama o tome je li baš muškarac snimljen na krovu zgrade odgovoran za krvavi bombaški napad.

(old_image)

Nakon toga pojavili su se i novi snimci koji upućuju na prisustvo drugog sumnjivog muškarca u crnom.

Te kadrove je objavio bostonski TV kanal “7NEWS.” Na snimcima pre i nakon eksplozije, koje je u razmaku od sat vremena snimio jedan od učesnika maratona, vidi se svetla torba pored ivičnjaka koja se nakon eksplozije više ne vidi na tom mestu.

Druga osoba napravila je video snimak s prozora kancelarije koji se nalazi iznad mesta eksplozije. Poslala ga je TV stanici, a sada ga proučavaju agenti FBI-ja.

Na njemu je vidljiva situacija nakon eksplozije. Dok unesrećeni leže na cesti, a ostali u šoku pokušavaju da shvate šta se dogodilo, jedan muškarac obučen u crno, osvrće se i, gledajući levo desno beži u suprotnom smeru od ostalih.

Jasno se vidi da ta osoba zapravo beži s mesta nesreće. Za to postoje dva razloga: ili je povređen pa želi da se skloni ili beži jer je umešan u napad”, rekao je čovek koji je napravio snimak.

FBI je pozvao sve građane koji su na licu mesta fotografisali ili snimali kamerom da im predoče materijal jer je svaki je dokaz bitan u rešavanju slučaja.

Za ovaj napad još niko nije preuzeo odgovornost, a televizije u SAD su juče javile da je jedan dvadesetogodišnji Saudijac zadržan kao "osoba od interesa", ali nije zvanično osumnjičen za napad. Istina, tu vest su juče pojedini mediji demantovali pozivajući se na reči šefa bostonske policije.

Takođe, CNN je javio da je na periferiji Bostona izvršen pretres jednog stana, međutim u ovom trenutku nije poznato da li je to stan privedenog državljanina Saudijske Arabije koji se u SAD nalazi na osnovu studentske vize

Stručnjaci imaju različite teorije o napadu. Jedni veruju da su ga izveli desničari, koji Bostonski maraton vide kao idealan trenutak za napad. Takođe, porastao je broj antivladinih “patriotskih” grupacija za vreme mandata Baraka Obame.

Druga grupa stručnjaka, koja zastuoa teoriju da su napada izveli islamisti, kaže da su oni, nakon što su im brojni planovi za napade na Njujork propali, pomislili da je Boston ipak lakša meta.

Treći, pak, veruju da su napad izveli amteri, naglašavajući da su bombe bile male i kućne izrade.

Američke vlasti saopštile su imena tri žrtve terorističkog napada u Bostonu. U pitanju je 8-godišnji dečak Martin Ričard, 29-godišnja studentkinja Bostonskog univerziteta Kristl Kempbel, a treća žrtva je kineska državljanka koja je bila na master studijama na istom univerzitetu. Njeno ime je Lu Lingzi, objavile su novine "Šenjang ivning njuz."

Izvor: Mondo

Pogledajte još