Usvojen zakon o turizmu

BEOGRAD, 13. maj 2009. (FoNet) - Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o turizmu kojim se utvrđuju uslovi i načini planiranja i razvoja turizma u Srbiji.

Za ovaj Zakon je glasalo 127 poslanika.

Zakonom je definisano da upravljač turističkog prostora može biti privredno društvo koje je osnovano za obavljanje delatnosti u oblasti turizma od strane javnog preduzeća, Republike, pokrajine, opštine ili grada.

Novine su da jedinica lokalne samouprave može ugovorom da poveri upravljaču turističkog prostora poslove obezbeđivanja uslova za uređivanje, korišćenje, zaštitu građevinskog zemljišta i poslove koordinacije, način definisanja mesta za odmor.

Novina je i to da se turističke infrastrukture i suprastrukture u mestu za odmor smatraju objektima od javnog interesa.

Zakonom je propisano da nadležno ministarstvo na zahtev lokalne samouprave aktom turistička mesta razvrstava od prve do četvrte kategorije.

Usvojenim Zakonom su definisani i uslovi za obavljanje poslova u turističkoj agenciji, propisana prava i obaveze organizatora putovanja, putnika i posrednika.

Zakonom se uvodi i obaveza plaćanja penala čiji prihod ide u republički budžet, za korišćenje turističke destinacije koji plaćaju vlasnici i korisnici ugostiteljskog objekta za smeštaj i objekte nautičkog turizma neodgovarajuće namene i kategorije.

Zakonom je definisano i da Agencija za privredne registre vodi Registar turizma.

Odredbe koje se odnose na evidenciju u Registar i na licence primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.

Pogledajte još