Zbog diskriminacije: Osuda kraljevačke deklaracije o rijaliti programima

U zajedničkom saopštenju 13 organizacija podseća se da je od 2009. godine na snazi Zakon o zabrani diskriminacije kojim je zabranjena i diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i kojim se govor mržnje kvalifikuje kao težak oblik diskriminacije.

Kraljevački odbornici su 16. aprila doneli Deklaraciju protiv emitovanja rijaliti programa u kojoj su naveli da su "svesni opasnosti programskih sadržaja kojima se vređaju javni moral, dostojanstvo Srpske prvoslavne crkve, a propagira pedofilija, homoseksualizam, sa uticajem na negativno formiranje stavova mladih".

Povodom te izjave koju ocenjuju kao "primer govora mržnje", 13 organizacija ukazuje kraljevačkim odbornicima da upravo izjave kakva je njihova, doprinose jačanju stereotipa i predrasuda prema istopolno orijentisanim osobama koje se u vrhu liste diskriminisanih u Srbiji, ukuzujući da odbornici strogo moraju voditi računa o ličnoj odgovornosti za izjave kakva je ta.

Istraživanja ukazuju da su, pored Roma, LGBT osobe najviše diskriminisane, a to je pokazalo i istraživanje koje je poverenica za zaštitu ravnopravnosti predstavila u utorak.

Tim istraživanjem je utvrđeno da 80 odsto ispitanih ne želi LGBT osobe u svojoj porodici, dok ih trećina ispitanih ne želi ni kao kolege i susede, piše u saopštenju.

U godišnjem izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava o stanju ljudskih prava u Srbiji, čak 80 odsto srednjoškolaca podržava diskriminaciju LGBT osoba, dok 38 odsto dečaka uzrasta od 14 do 19 godina opravdava nasilje nad LGBT osobama.

Šta je posebno opasno
"Posebno je opasno što se u istom kontekstu pominju homoseksualnost i pedofilija jer je stavljanje u 'isti koš' patologije i krivičnog dela sa slobodnom, emotivnom i seksualnom orijentacijom, nedospustivo i nanosi nesagledive posledice po istopolno orijentisane osobe", ukazuje se u saopštenju.

U saopštenju se upozorava da je posebno opasno što se u saopštenju pominje SPC. Imajući u vidu ugled SPC, njenim pominjanjem u deklaraciji se želi da se taj tekst - diskriminatorni akt, piše u saopštenju, predstavi kao akt najvišeg legitimiteta i moralne opravdanosti.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su navele da je termin "homoseksualizam" apsolutno neprihvatljiv i uvek ima konotaciju koja implicira i ukazuje na bolest i patologiju, dok je Američko udruženje psihijatara predložilo korišćenje reči "homoseksualnost", a umesto "homoseksualac/homoseksualka" korišćenje reči "lezbejka ili gej".

Organizacije su apelovale na izbegavanje fraze "promocija homoseksualizma" jer osim što je diskriminatorna i štetna, nejasno je šta zapravo znači i na koji način je moguće uticati na nečiju seksualnu orijentaciju koja ne predstavlja opredeljenje.

Saopštenje su potpisali Koalicija protiv diskriminacije, Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten - LGBT, PRAXIS, Regionalni centar za manjine, Gej lezbejski info centar, Kvirija Centar, Siguran puls mladih i Ženski prostor.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još