Mrkić: U Birselu moguć preokret

On kaže da su evropski posrednici očigledno počeli da uviđaju da Srbija ne traži nešto što bi štetilo Albancima na Kosovu, niti vlastima u Prištini.

"Na pomolu je solidan i pošten aranžman. Srpska strana je prihvatila sve predloge Ketrin Ešton. Priština još nije, a i iznenada je izašla i sa fundamentalno novim uslovom kog bi trebalo da se odrekne ako iskreno želi rešenje".

Mrkić navodi da je bezbroj puta ponovljneo šta je pravi oslonac za ostanak, opstanak i puni oporavak Srba na KiM.

"Lokalna srpska policija, Srbi u ulozi komandira policijskih jedinica, prvostepeni i drugostepeni sudovi sastavljeni od predstavnika srpskog naroda na Kosovu i neupućivanje i nerazmeštanje na severu KiM neke buduće vojske vlasti u Prištini",
kaže Mrkić i dodaje da bi trebalo pitati Brisel koliko bi odlaganje rešenja za KiM usporilo naše evropske integracije, iako Srbija ostaje strateški posvećena tom putu.

Kada je u pitanju mogućnost vraćanja dijaloga pod okrilje UN, Mrkić navodi da je naša delegacija sada potpuno koncentrisana na korisnu upotrebu preostalog vremena i na postizanje rešenja u dijalogu, uz posredovanje Eštonove.

"Sve pretpostavke o tome „šta bi bilo, kad bi bilo“ u ovom trenutku su neprikladne"
.

Izvor: Kurir

Pogledajte još