Ko su bostonski bombaši: Posvećeni islamu, fanovi "Borata", odaniji SAD, nego Rusiji

Džohar A. Carnajev (19) došao je s bratom u SAD 2002. ili 2003. godine iz Čečenije. Studirao je na Kembridžu. Vlasti još istražuju jesu li braća prošla nekakav vojni trening, iako se čini da verovatno nisu.

Mladić istog imena dobio je 2.500 dolara školarine od univerziteta 2011. godine.

- Verujemo da je taj čovek terorista. Verujemo da je došao ovde da ubija ljude - rekao je Ed Dejvis iz bostonske policije. Čini se da je begunac zadnji put posetio svoj profil na društvenoj mreži rano jutros gde je i objavio snimak svog brata.

Džohar A. Carnajev, koji je u bekstvu, na profilu na jednoj društvenoj mreži, između ostalog, piše da je trenutno u Bostonu, da studira na Kembridžu i navodi da da je sledbenik islama i da ga zanimaju karijera i novac. Na njegovom profilu već su se pojavili komentari ljutitih Amerikanca i ostalih koji ga osuđuju za napade.

- Nadam se da će te uhvatiti živog i da ćeš plaćati za ono što si napravio, svakog minuta, svakog dana do kraja tvog života - jedan je od komentara. Džohar je na profilu naveo da je od 1999. do 2001. godine išao u školu glavnom gradu Dagestana, Mahačkali.

Tamerlan Carnajev (26) navodno je uhapšen 2009. godine zbog nasilja nad devojkom. Trenirao je boks u klubu "Team Lowell". Boksom se u SAD-u bavio od 2004. godine, a njegov ujak je za WBZ rekao da je u SAD stigao 2000. godine. Kao bokser je osvojio i neke trofeje.

Na svom YouTube profilu kreirao je listu posvećenu terorizmu. Omiljeni film mu je "Borat", iako je priznao da su neke šale malo preterane. Svoju devojku, portugalsko-italijanskog porekla, nazvao je prekrasnom ženom. Rekao je da je vernik, a njegova devojka je takođe prešla na islam.

Zna se i da Tamerlan nije pio ni pušio. Naglašavao je i da je jako religiozan i tvrdio da je i Bog rekao "ne" alkoholu. Smatrao je da su se izgubile prave vrednosti i da ljudi više ne umeju da se kontrolišu. Jednom prilikom objasnio je da bi, ukoliko osvoji dovoljno borbi, mogao da uđe u američki olimpijski tim. Naglašavao je da bi se radije borio za SAD nego za Rusiju.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još