Siromašni u EU: Hrvatska "težak ekonomski bolesnik"

Čak 32 odsto stanovnika je siromašno, priznala je i sama vlada u izveštaju o ekonomskom programu za ovu godinu, koji je bila dužna da pošalje u Brisel.

Dok su i "hladne" brojke dovoljno alarmantne, život je sigurno još ilustrativniji i prikazuje gotovo dramatično stanje koje je do juče perspektivnu hrvatsku privredu, a time i građane, dovelo do ruba egzistencije.

Sve je na granici pucanja. Slike surovih iseljavanja, uz intervenciju policije, ljudi koji nisu mogli da vraćaju kredite za stanove i kuće su svakodnevne .

Za većinu građana Hrvatske vlada pravo beznađe i razočaranje, pre svega u politiku, koju krive za sve nevolje koje su ih snašle. I dok su građani na rubu gladi, svakodnevno se objavljuju podaci o bogatstvu političara i njihovim basnoslovnim kreditima koje platama ne bi mogli da vraćaju. Tako je Miljan Brkić, drugi čovek HDZ-a, podigao i otplatio prvo kredit od 560.000 evra, a ogromno zaduženje ima i njegova supruga. Sisačka županica Marina Lovrić Merzel, iz redova SDP-a, ima kuće i stanove koje je nedavna kupila, ali mnoge su nekretnine i na imena članova porodice, pa postoji sumnja da je tako prikrila pravo vlasništvo.

Izabrani poslanici u Evropski parlament imaće platu od 8.000 evra i hiljade evra za svoj tim, putovanja, dnevnice, koje iznose 300 evra. Dok su SDP-ovci naterani da deo daju u humanitarne svrhe, ostali ne žele da daju ni centa, tvrdeći da je populizam odreći se dela plate.

Pravi šok u Hrvatskoj izazvao je spisak zarada poslanika u saboru, jer se dugo tvrdilo da su im plate oko 2.000 evra. Pokazalo se da su iznosi mnogo veći, između 4.000 i 5.000 evra, a većina uopšte i ne dolazi na sednice. Don Ivan Grubišić, bivši sveštenik koji "propoveda" pravednost, čak prima i naknadu za odvojeni život od porodice, a nema nikoga.

Hrvati traže da se hitno i drastično smanje plate poslanika, jer oni jedini ne osećaju krizu u zemlji. Ni poslanici zagrebačke gradske skupštine ne prolaze loše, a na spisku delikatesa u kojima uživaju u pauzi između sednica su jastozi, škampi, divljač.

Kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji ide na drugi mandat, nasmejao je Splićane nabrajajući svoje "uspehe", uz komentar šta bi tek bilo da je redovno, ili uopšte, dolazio na sastanke gradske skupštine.

Dok je političarima, očigledno, dobro, narod se priprema za iskazivanje najvećeg radničkog bunta u istoriji nezavisne Hrvatske, jer će 1. maja na ulice Zagreba izaći, po procenama, i više od 100.000 ljudi, sa porukom vladi da se menja ili će narod da promeni njih. Uspe li sadašnja vlada da kontroliše nezadovoljstvo do 1. jula, kada će Hrvatska ući u EU, sigurno je da je čeka pakleno vruće leto i još toplija jesen.

Od investicija zasad nema ništa osim obećanja, a surove brojke pokazuju da u poslednja tri meseca prošle godine ni evro nije uložen od stranih investitora.

Izvor: Novosti

Pogledajte još