OPREZ za Android korisnike: Pojavio se opasan program koji šalje podatke i SMS-ove bez vašeg znanja

Štetan program otkrila je kompanija Lookout, a do sada se pojavio u 32 različite aplikacije, piše PCMag.

Većina tih aplikacija je na ruskom jeziku, ali neke od njih može da skine svako bez imalo razmišljanja jer se uglavnom radi o igricama. Tako su "zaražene" igrice Little Fox, Star Knife i Stupid Birds (ne "Angry Birds").

Procenjuje se da je skinuto od dva do devet miliona aplikacija u kojima se nalazi sporni program, ali Google je reagovao i povukao sve aplikacije.

"Nije baš jednostavno ubaciti opasan kod u Google Play pa su autori 'BadNews' napravili svoju oglašivačku mrežu koja je slala program na zaražene uređaje nešto kasnije, da izbegne Googlevu kontrolu", kaže Marc Rogers iz Lockouta.

"BadNews može slati SMS-ove, instalirati aplikacije i slati osetljive podatke kao što su broj mobilnog i kod uređaja na svoj server. Još gore, ako skida nadogradnje, one su zamaskirane u normalna imena, tako da korisnik misli da stavlja na uređaj novu verziju Skypea".

Prema poslednjem izveštaju koje je sastavio NQ Mobile, gotovo 33 miliona uređaja s Androidom je imalo neku vrstu virusnog softvera, što je povećanje od 200 posto u odnosu na 2011. godinu.

Izvor: Index

Pogledajte još