Izetbegović i Radmanović sa srpskim zvaničnicima

Posle svečanog dočeka, uz intoniranje himni i pocasnu gardu, Radmanović i Izetbegović su imali tet-a-tet susret sa Nikolićem. Posle ovog sastanka uslediće sastanak delegacija.

U posetu Beogradu nije došao treći član Predsedništva, iz redova hrvatskog naroda, Željko Komšić jer je, kako je rekao, nezadovoljan nedavnim učešćem predsednika Srbije u debati o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN tokom koje je, kako tvrdi, prizivao raspad BiH.

Radmanović je s tim u vezi rekao da se odnosi "ne mogu i ne smeju prekinuti zbog retorike, zbog teških reči".

Delegacija iz Sarajeva će se sastati kasnije i sa premijerom Ivicom Dačićem I predsednikom Narodne skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Radmanović i Izetbegović će tokom posete položiti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Radmanović je pred put rekao da u Srbiju dolaze sa porukom mira i saradnje. On je, takođe, ukazao da je reč o prvoj bilateralnoj poseti koja dolazi u vrlo teškom trenutku za Srbiju, ali je dodao da su njegova očekivanja pozitivna.

Govoreći o trilateralnom susretu BiH-Srbija-Turska predviđenom za maj u Ankari, Radmanović je pohvalio ulogu Turske na Balkanu i podsetio na uspešnu trilateralnu saradnju na relaciji BiH-Hrvatska-Srbija.

Kad je reč o odnosima u regionu, Radmanović kaže da ima velika očekivanja misleći pre svega na susret Nikolića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Prema mišljenju analitičara i stručnjaka u BiH, ova poseta treba da pokaže da je vreme ratnohuškačkih lidera i politika prošlost, a da dolazi vreme saradnje.

Izvor: Kurur

Pogledajte još