Lečenje dece u inostranstvu: Vreme da se država probudi

"Postignut je dogovor o načinu rešavanja problema lečenja dece u inostranstvu", naveo je na Tviteru predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu profesor dr Dušan Milisavljević.

On je naveo da su osim ombudsmana Saše Jankovića i njega, na sastanku bili i ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Milisavljević je ukratko na Tviteru objavio da je dogovoreno sledeće:

1. Promena pravilnika o lečenju dece u inostranstvu
2. Stručna komisija će praviti rang listu
3. Potpisaće se ugovor sa nekom klinikom u inostranstvu za slanje dece
4. Početak transplantacije u Srbiji

Milisavljević je, istakvaši da je zbog toga što se srpsko društvo probudilo u slučajevima Tijane Ognjanović i Ljubice Adamić, sada trenutak za reakciju države i predložio formiranje stručne komisije od eminentnih profesora, predstavnika Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, koja bi odlučivala o prioritetima i o deci koju će slati u inostranstvo o trošku države.

On je naveo da sada država ne prepoznaje potrebe bolesne dece.

"Stručna komisija bi uspostavljala kontakt sa referentnim ustanovama u svetu gde bi naša deca sa teškim oboljenjima bila upućivana na lečenje o trošku države. Nedopustivo je da roditelji koji se bore za život svoje dece, budu primorani da mole ili prose za novac, a da država ne reaguje",
rekao je ranije Milisavljević.

Izvor: B92

Pogledajte još