Vreme za darivanje i druženje u domovima za decu, stare i beskućnike

Zaposleni u Color Press Grupi po više od 20 godina dugoj tradiciji u decembru mesecu obilaze domove za decu, stare i beskućnike na teritoriji Grada Novog Sada.

- Kao i ranijih godina obišli smo naše prijatelje, decu, stare i beskućnike i uručili im poklone kompanija koje su nam se pridružile u ovoj akciji: "MK Group" (jabuke sa plantaža "Agrounije"); preduzeće "Nova oprema" je doniralo paketiće za decu; Galerija Matice srpske dečije knjige i slikovnice; Color Press Grupa različite magazine iz svoje produkcije… Po tradiciji, poneli smo i kolače koje su napravile domaćice-humanitarke koje učestvuju u ovim akcijama već više od dve decenije! Prvi put smo u Dečije selo odneli slane pite i družili se sa mališanima u aprilu 2001. i od tada smo svake godine tamo! - rekao je Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe

Akcijom je u toku današnjeg dana obuhvaćeno 10 domova i centara koji se bave inkluzijom i socijalnom politikom:

– Dnevni boravak za decu obolelu od autizma na Klisi, u okviru Osnovne škole “Dr Milan Petrović”
– Centar za proizvodnju znanja i veština na Novom Naselju koji se posebno bavi predškolskom edukacijom romske dece
– Prihvatilište za beskućnike u Futogu
– Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju, Veternik
– Dom za stare "Liman"
– Dečije selo, Sremska Kamenica
– Roditeljska kuća NURDOR-a, Zadužbina porodice Kostić, Petrovaradin
– Novosadski humanitarni centar
– Centar za socijalni rad
– Svratište za decu beskućnike

- U Dnevnom boravku za decu obolelu od autizma čuli smo da se roditelji koji imaju decu sa posebnim potrebama iz drugih krajeva Srbije i dalje doseljavaju u Novi Sad. Tu, naime imaju mogućnosti da svoje mališane preko dana ostave u centrima poput ovog gde se druže sa ostalom decom i bave kreativnim aktivnostima dok oni koriste to vreme za obavljanje nekih poslova.. Nedavno se sa Kosova jedna majka iz tog razloga doselila u Novi Sad. U Dečijem selu u Sremskoj Kamenici saznali smo da su ove godine imali najveći broj novih štićenika još od ratova devedesetih. Razlog je raspuštanje Dečijeg sela u Kraljevu odakle je 30 dece došlo u Sremsku Kamenicu. U Centru za proizvodnju znanja i veština čuli smo da su predrasude prema romskoj populaciji i dalje veoma jake pa mnogi roditelji sa Klise u Novom Sadu upisuju decu u druge škole po gradu jer su u O.Š. Dušan Radović većina učenika mali Romi. To je inače čest slučaj i u mnogim selima po Vojvodini! - kaže Robert Čoban.

Prema tradiciji, štićenicima Svratišta za beskućnike (odrasla lica) organizovaćemo Božićni ručak 8. januara u saradnji sa restoranom "Lazin salaš".

Sve kompanije i pojedinci koji žele da se pridruže akcijama Color Press Grupe mogu da se jave Tatjani Dobanovački na mejl-adresu: tatjana.dobanovacki@gmail.com.

Pogledajte još