SPC ćuti o skandalu: Kačavenda razrešen a nije raščinjen

Sinod u svom saopštenju nije spomenuo neprimereno ponašanje svog vladike, vrh Srpske pravoslavne crkve se ne oglašava, a analitičari smatraju da je slučaj Vasilija Kačavende narušio ugled Crkve.

Na neuobičajenu situaciju u svojim redovima, crkva reaguje svojom uobičajenom procedurom. Kačavenda je razrešen, ali nije raščinjen. Crkva ga nije ni osudila niti je stala u njegovu odbranu. Najava da će možda nešto preduzeti stiže iz Sarajeva.

"Najverovatnije je da će crkveni sud raditi svoj posao. Nemoguće je da ne radi. Samo što, kao što znate, u Crkvi se stvari ne dešavaju tako brzo i tako ishitreno i ne ide se na to da se donese osuda pre nego što se zna ili što se vidi ili što se utvrdi. Sve ide sporije i nije tako jednostavno", kazao je Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Kačavenda je tokom prethodnih godina, kako su pisali mediji, viđan u društvu haških optuženika, ali i stripera. Živi u raskoši i luksuzu u dvoru u Bijeljini, a sada se dovodi u vezu sa seksualnim skandalima. Međutim, pre tri godine je bio ozbiljan kandidat za patrijarha.

"Vernici će reći - to je jedan od brojnih episkopa, to ne znači da je ceo kolektiv, svi episkopi da su takvi, vernici će reagovati sa - eto našlo se snage da se reaguje", smatra verski analitičar Živica Tucić.

Posle odluke Sinoda slučaj Kačavenda je završen, smatra Tucić, koji ne spori da je Crkva mogla jasnije i preciznije da reaguje i veruje da će u javnosti ostati neprijatan utisak. Taj utisak, međutim, dodaje on, vernike neće pokolebati.

"Danas u vreme jako velike komunikativnosti, brzini informacija, jednostavno svi subjekti u društvu, da li su to političke partije, Crkva, od svih se očekuje da daju potpunu informaciju, jasnu, preciznu i što pre", ističe on.

Posle odluke Sinoda Kačavenda bi trebalo da se povuče u izolaciju u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. U isti manastir Sinod je poslao i smenjenog vladiku Artemija.

(Izvor: B92)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.