Srbi sa Kosova hoće da odlučuju o referendumu

Nećemo referendum za 15 dana jer je to krupno pitanje ne samo za nas, verujem da je i Vlada Srbije svesna da je to izuzetno krupno i odgovorno pitanje i da se u vezi sa tim ne možemo kockati“, rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On kaže da će predsednici opština sa severa Kosova na svaki poziv vlasti odlaziti za Beograd pa i u utorak kako je najavljeno, dodajući da u utorak ne odlaze u Beograd da “raščiste” pitanje hoće li biti referendum za 15 dana.

Ristić je protiv ideje potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se referendum sprovede u roku od 15 dana jer bi tvrdi, “takav referendum bio diktiran i unapred bi se znao odgovor na pitanje”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare četiri predsedniika opština sa severa Kosova u Zvečanu rečeno je da oni i dalje stoje iza inicijative da o krupnom pitanju mora da se izjasni narod u Srbiji. Formulacija pitanja je nešto što tek treba da usledi, rekao je Ristići.

On tvrdi da referendumsko pitanje ne može biti: “Da li ste za prihvatanje ili odbijanje briselskog sporazuma“.

Ne može biti pogodbe i trgovine po pitanju referenduma i kazati da će Vlada pasti ako referendum bude takav da briselski sporazumi prestaju da važe, rekao je Ristić i dodao da Srbi sa severa Kosova ne traže referendum da bi birali novu Vladu.

Mi tražimo referendum zato što smatramo da ono što piše u Ustavu Srbije – da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, bude i potvrđeno“, rekao je Ristić.

Izvor: b92