Google popustio pod pritiskom

Ustupci koje je Google spreman da učini uključuju način na koji će se rezultati pretrage prikazivati u Evropi i odnose se na obeležavanje sopstvenog promotovnog sadržaja i prikazivanje linkova njegovih najvećih poslovnih konkurenata.

Googleov pretraživač e najuticajnija "odskočna daska" ka informacijama na internetu u Evropi ima monopol, a Evropska komisija od 2010. godine istražuje da li se kompanija ponaša tako da svoj položaj koristi za eliminisanje konkurencije.

Sada je Google pristao da jasnije obeleži rezultate pretrage koji su direktno vezani za neki od njegovih servisa kao što su YouTube, Google Maps i e-prodavnice, omogućajući tako korisnicima da razlikuju obične rezultate pretrage od onih koji su Googleova promocija.

Google je takođe pristao da prilikom pretrage prikazuje i sadržaj svojih konkurenata postavljajući linkove i ka njihovim servisima.

Evropska komisija je do sada imala dosta čvršći stav prema Googelu od tela koja se u Americi bave sličnim problemima zaštite konkurencije. Prošlog januara Google je uspeo da reši jednu od antimonopolskih žalbi u Americi upućenih na njegov račun bez bilo kakvih ustupaka u pogledu načina kako će se prikazivati rezultati pretrage.

Evropska komisija je odredila "test" period koji će trajati mesec dana i u kome će Googleovi konkurenti moći da se izjasne da li ove mere koje je predožio Google imaju bilo kakvog efekta.

Jednom kada komisija ove mere nakon probnog perioda prihvati, one će biti legalne i obavezujuće za Google narednih 5 godina. Google je na usaglašavanju ovih ustupaka blisko radio sa komisijom sve dok ih i formalno nije podneo početkom ovog meseca.

"Cilj ovog procesa je da vidimo da li možemo da postignemo stabilan sporazum u ovoj antimonopolskoj istrazi"
rekao je predstavnik za štampu Evropske komisije Antoan Kolombani.

Google će omogućiti svim veb sajtovima da drže svoj sadržaj u njegovim specijalizovanim servisima, a nove mere će izdavačima novina omogućiti veću kontrolu o tome šta se pojavljuje u njegovom agregatoru vesti Google news. Oglašivačima će biti dostupne veće mogućnosti da kupe oglasni prostor na konkurentskim mrežama.

Antimonopolska istraga protiv Googlea je pokrenuta nakon žalbi rivalskih kompanija, poput Microsofta.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još