Uhapšeni predsednik Federacije BiH pomilovao Orića i Hadžića

Federalni mediji su objavili da je od maja 2011. do decembra 2012. godine Budimir kao predsednik Federacije BiH od 435 zahteva za pomilovanje osuđenika, uvažio čak 162.

Budimir je tako u roku od 20 meseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dela kazne oslobodio 32 zatvorenika, uslovno je pustio njih devet, a čak za 59 njih je doneo odluke o skraćenju kazne. Raspon kazni zatvorenika koje je pomilovao je od šet do 15 godina zatvora.

Budimir je uhapšen u jučerašnjoj akciji Agencije za istrage i žaštitu (SIPA) kodnog naziva "Patriot" sa još nekolicinom svojih saradnika i tako postao prvi visoki funkcijer Federacije BiH osumnjičen za umešanost u korupciju.

Predmet istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Miršo Švajcarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom grupom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj poternici uhapšen u Hrvatskoj, a zatim izručen Bosni i Hercegovini.

Pre pomilovanja Švajcarc se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine.

Odluka o pomilovanju Merseda Hadžića doneta je 29. augusta prošsle godine. Zanimljivo je da je predlog za pomilovanje Merseda Hadžića Budimiru uputio aktualni ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, koji, prema informacijama FTV-a, nije obrađivan tokom ove istrage Tužilaštva BiH.

Inače, Tužilaštvo, između ostalog, istražuje i Budimirovo pomilovanje Elvisa Hodžića, koji je takođe zbog pokušaja ubistva osuđen na 22 meseca zatvora. Među pomilovanim je i Sanja Vuleta, osuđena na desetogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja u ubistvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine.

Budimir je pomilovao i Idriza Zijadića sa Ilidže, koji je služio zatvorsku kaznu od pet godina i četiri meseca zbog ubistva, Belmu Brulić, osuđenu na sedam i po godina zatvora zbog ubistva svog muža Halila Rogovića iz Živinica, koji je služio 10-godišnju zatvorsku kaznu takođe zbog ubistva. Predsednik FBiH je pomilovao i Omera Nargalića osuđenog na 10 godina I četiri meseca takođe zbog ubistva.

Među ''zvučnim'' imenima koje je Budimir pomilovao je i Naser Orić, ratni komandant srebreničke odbrane, kojem je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uslovnu u trajanju od četiri meseca.

U prošloj godini je, na primer, Predsedništvo BiH je od 22. zahteva donelo svega jednu odluku o pomilovanju osuđenika.

Predsednik RS-a je od 90 zahteva takođe doneo jednu odluku. S druge strane, Budimir je samo prošle godine pomilovao 64 osobe.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još