Koliko je Srbija gojazna?

0

Mnogi bi očekivali da će bogatstvo i ljubav prema brzoj hrani plasirati Amerikance na prvo mesto na listi gojaznih nacija sveta, ali su rezultati ipak drugačiji.

Poslednje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije na osnovu indeksa telesne mase (BMI – Body Mass Index) koji se dobija deljenjem težine u kilogramima s kvadratom visine osobe pokazalo je da najveći problem sa kilažom imaju Kuvajćani čiji BMI u proseku iznosi 29, 5 (normalnim se smatra od 18,5 do 25).

Za muškarce u Kuvajtu BMI je u proseku 27,5, dok je kod žena 31,4 što znači da su u toj zemlji žene korpulentnije.

Slede ih Amerikanci, stanovnici karipskog Trinidada i Tobaga a na četvrtom mestu nalaze se Argentinci.

Očekivano, na začelju lestvice nalaze se stanovnici najsiromašnijih zemalja sveta. Tako su najmršaviji stanovnici Bangladeša (prosečan BMI 20,2) a nešto bolje stoje stanovnici Eritreje, Etiopije i Konga.

U istoj grupi nalaze se i Japanci, ali ne zbog neuhranjenosti. Naime, Japan je ubedljivo prvi u svetu po konzumaciji ribe i morskih plodova, a gojaznost je u toj zemlji izuzetno retka pojava.

Uz to, Japanci imaju daleko najduži očekivano trajanje života na svetu.

Srbija se zajedno sa zemljama iz okruženja nalazi negde na sredini liste, budući da je prosečan BMI njenih stanovnika 25,9 (žene 25,4, a muškarci 26,3).

Nešto gore je plasirana Hrvatska sa rezultatom od 26, dok je u BiH 25,5. BMI Slovenaca raste i trenutno iznosi 26,5.

Izvor. B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.