Porazno: 4.000 korisnika narodnih kuhinja više nego u 2012.

Ministarstvo socijalne politike je na ovu “intervenciju” potrošilo 648 miliona dinara.

"Za 75 narodnih kuhinja nabavili smo 750 tona različitih namirnica, među kojima su brašno, ulje, pirinač, pasulj, testenine, mesne konzerve, đuveč, grašak, kako bismo obezbedili njihov neprestan rad u narednim mesecima", objašnjava za "Novosti" Brankica Janković, državni sekretar za socijalnu zaštitu u Ministarstvu rada.

Spisak širi za 12 opština
Hranu i sredstva za higijenu Ministarstvo rada je delilo i u martu prošle godine. Po dva paketa su dobijali najsiromašnija domaćinstva u 93 opštine. U ovoj turi će pakete dobiti meštani još 12 opština. Volonteri CKS će podeliti pomoć u Aranđelovcu, Trsteniku, Doljevcu, Kuršumliji, Merošini, Ljigu, Priboju, Plandištu, Rači, Svrljigu, Surdulici, Trgovištu...

U narodnim kuhinjama se hrani 10.795 maloletnika, a za čak 60 odsto ukupnog broja korisnika ovo je jedini topli obrok u danu. Zato je važno da oni mogu da računaju i da će ga zasigurno dobiti.

U Ministarstvu rada kažu da je spisak u narodnim kuhinjama duži za 4.000 imena u odnosu na prošlu godinu.

Upravo su otvorene i nove narodne kuhinje u Srbobranu i Bečeju, a uskoro će sa radom početi još jedna u Nišu.

U prvoj turi su podeljene namirnice za naredna četiri i po meseca, a na “lageru” su spremni artikli i za novi ciklus.

Istovremeno, Vlada je kupila prehrambene namirnice i sredstva za ličnu higijenu. Te pakete je upravo počela da distribuira lokalnim organizacijama Crvenog krsta.

"Ove pakete ćemo podeliti najugroženijim porodicama u 105 opština širom Srbije. Svi će pomoć dobiti najkasnije do druge polovine jula. Svakoga dana šaljemo po 1.500 paketa u Crveni krst na lokalu, a oni potom dostavljaju pomoć na kućni prag", dodaje Janković

Spiskove, inače, zajedno sastavljaju stručni radnici opštinskih centara za socijalni rad i Crvenog krsta Srbije.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još