Ubrzo razmena oficira za vezu BG-PR

Pavićević je rekao da očekuje da će posle uskršnjih praznika biti definisano sve što je od značaja za funkcionisanje oficira za vezu i da se posle toga može očekivati njihova razmena.

"Krajem sledeće nedelje, odnosno posle uskršnjih praznika, očekuje se da se održi još jedna runda tehničkih razgovora vezanih za sam aranžman i mislimo da će na tim razgovorima zapravo biti definisano sve što je od značaja za funkcionisanje oficira za vezu", rekao je Pavićević Tanjugu.

On je naveo da se radi o sitnim tehničkim pitanjima koja su ostala neusaglašena i da se nakon toga može vrlo brzo i očekivati razmena oficira.

"Da naglasim još jednom da oficiri za vezu neće imati nikakav diplomatski status i da će primarna njihova funkcija biti praćenje sprovođenja svih sporazuma koji su do sada postignuti i - ono što je sada najvažnije - praćenje realizacije briselskog sporazuma", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će funkcionisanje oficira za vezu olakšati komunikaciju i umnogome olakšati primenu sporazuma i otkloniti eventualne probleme lakše i na licu mesta.

On je naveo i da još nije dogoverno gde će ta runda tehničkih razgovora biti održana, ali da će to najverovatnije biti u Briselu.

Pavićević je rekao i da treba videti kada će oficir za vezu Prištine Ljuljzim Peci moći da počne da funkcioniše u kancelariji u EU u Beogradu, kao i kada će on moći da ode u Prištinu i napomenuo da osnovni plan i jeste da istog dana počnu da funkcionišu oba oficira - i u Beogradu i u Prištini.

Specijalni izaslanik EU na KiM Samjuel Žbogar danas je u izjavi prištinskim medijima rekao da očekuje da se vrlo brzo izvrši razmena oficira za vezu između Prištine i Beograda.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još