Vučić: Idem na Kosovo makar me gađali paradajzom, jajima ili kamenjem

Vučić je rekao da mu je savest mirna i da se ne plaši suda svog naroda, ma kakve planove imaju za njegov doček na Kosovu, pa makar ga gađali paradajzom, jajima ili kamenjem.

"Meni je savest potpuno čista. Uradio sam najbolje što sam mogao i borio se za interese svog naroda...I neće me niko uplašiti", kazao je Vučić gostujući na televiziji "Pink".

Vučić je rekao da shvata stav kosovskih Srba, ali da "ne razume njihov pokušaj da menjaju političku mapu Srbije i nerazumevanje za najveći deo Srbije, za druge ljude".

Potpredsednik Vlade istakao je da Vlada neće posegnuti za mehanizmima kojima bi bile ukinute institucije Srbije na Kosovu.

"To neće Srbija da uradi, neće ići protiv svog naroda, ili dela naroda, da bi pokazala da je u pravu", kazao je Vučić.

Vučić je poručio da će aktuelna vlast biti promenjena jedino na izborima.

"Evo im prilike za referendum, evo im prilike za izbore, dalje od toga neće moći, ali čini mi se da oni koji zastupaju te ideje ne bi dobili više od 10 odsto", kazao je Vučić.

Vučić smatra da će primena sporazuma iz Brisela biti teška i zbog toga što EU i Priština pokušavaju da u sprovođenje plana ubace i nešto što ne postoji u sporazumu i nije u njegovom duhu.

Vučić: Država ima mehanizme za implementaciju sporazuma

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima brojne mehanizme za implementaciju briselskog sporazuma, ali da to želi da radi u dogovoru sa legitimnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

"Država ne želi da pokazuje ni silu ni moć. Ne zato što nije jaka, naprotiv, zato što je jaka i zato što su oni koji je vode mnogo jači od onih koji joj se suprotstavljaju. Zato pružamo ruku i želimo da razgovaramo, a ne da se silimo i izgovaramo teške, ružne reči, kao što neki od njih izgovaraju", rekao je Vučić nakon posete 250. raketnoj brigadi u selu Zuce kraj Beograda.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao da se svaki dan čuju optužbe kako bi mnogi bolje rešili problem Kosova od aktuelne vlasti, ali da bi oni koji to misle pristajali i na lošije sporazume.

"Gledam svaki dan utrkivanje u optužbama kako bi mnogi to rešili bolje, kako to bolje znaju i kako je neko radio protiv svoje zemlje. Sve te koji tako misle, voleo bih da vidim. Pristajali bi, verujte mi, na 10 puta lošije sporazume ili bi zemlju vodili u pakao", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da, ako neko misli da može bolje ili da je trebalo drugačije da se uradi, onda to možemo proveriti.

"Ali kada smo ponudili da proverimo, onda su rekli nemojte da proveravamo. Ne znam više šta treba da uradimo, valjda su se iznenadili kada sam rekao hajde da idemo na referendum", naveo je Vučić.

Razgovaraćemo i sa Srbima južno od Ibra, poručio je on, ali i objasnio da tu ima problema legalnosti i legitimiteta, jer u nekim opštinama ima i po tri-četiri rukovodstva. Bez obzira na to, napomenuo je Vučić, i sa njima će se razgovarati.

"Moja namera je da posetim pre svega sever Kosova i Metohije, ali i mnoga mesta južno od Ibra. Želim da razgovaram sa našim narodom, tamo idem zbog našeg naroda, ponosan na način na koji smo se borili za svoju zemlju i interese svog naroda", kazao je Vučić.

(Izvor: Beta, Tanjug, Blic)

Pogledajte još