JP "Informatika" potrošilo 300.000 evra za album Slobodana Trkulje?

Čelnici ovog političkog udruženja pohvalili su se kako su višemilionsku sumu za izdavanje Trkuljinog albuma izdvojili kao "poklon za Novosađane", koji su za vikend delili u gradu.

"Celokupne troškove izrade albuma u nemačkoj diskografskoj kuću 'Univerzal' snosilo je JKP 'Informatika', na čijem čelu je Dejan Čelar", navedeno je u saopštenju Treće Srbije, prenosi 021.rs.

Iako u Trećoj Srbiji nisu želeli da kažu koliko je tačno novca utrošeno na ovaj projekat, prema prosečnim cenama u izdavačkim kućama, izrada hiljadu CD-ova iznosi 1.200 evra, bez troškova studija. Prema ovoj računici, dolazi se do cifre da je objavljivanje Trkuljinog albuma Novosađane koštalo 300.000 evra.

Portparol Treće Srbije Sava Stambolić kaže da je njegovo političko udruženje samo sugerisalo "Informatici" da plati troškove albuma.

"Nije Treća Srbija poklonila CD-ove, već je to učinio Dejan Čelar na naš predlog, odlukom da 'Informatika' finansira album od svojih sredstava. Ovaj projekat deo je kulturne politike grada u trci za Evropsku prestonicu kulture", kaže Stambolić.

Međutim, izvesno je da je za album bilo potrebno i više novca, jer je na njegov stvaranju radilo više svetski poznatih imena. Naime, pored Slobodana Trkulje i srpskih muzičara, na albumu su učestvovali i poznati britanski muzičari Dejvid Rodi, Džon Giblin i Toni Levin, dok je za orkestarske deonice bio zadužen "Metropole Orkestra" iz Holandije.

"Kraljevstvo Balkanopolis“ sniman je u četiri zemlje na dva kontinenta, a album je produciran u "Real Studios" Pitera Gabrijela u Engleskoj. Na njemu su radili engleski i američki producenti Ričard Evans, Ted Blejk i Adam Ejan.

Slobodan Trkulja je, inače, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, kojim takođe rukovode kadrovi Treće Srbije, nastupio za doček Nove godine na Trgu slobode. Direktor KCNS je povodom spekulacija koliko je novca utrošeno na honorare za izvođače izjavio kako je Trkulja "smanjio svoj honorar", da bi nakon toga bilo utvrđeno da je muzičar za nastup dobio 1,1 milion dinara.

U saopštenju u kom su se pohvalili izdavanjem albuma, trećesrbijanci naveli su da su Trkulju izabrala zato što je u pitanju novosadski umetnik, koji predstavlja "ambasadora kulture na svim meridijanima", i dodali da će se uvek zalagati za "renesansu autentične nacionalne kulture Srbije".

"Informatika" je preduzeće koje svoje prihode iskuljučivo ubira putem naplate računa građana za grejanje, vodu, čistoću, a drugim delom iz budžeta, koji takođe pune Novosađani iz svog džepa.

Otkad su novosadski članovi Dveri izbačeni iz ove grupe građana zbog podrške Srpskoj naprednoj stranci u prekomponovanju lokalne vlasti, oni nisu pod kontrolom Agencije za borbu protiv korupcije. Kako je pokazalo istraživanje Radija 021, razlog leži u tome što je Treća Srbija, kako su nazvali novu "stranku", još uvek registrovana kao udruženje, a ne kao politički subjekat, zbog čega njihove finansije nisu pod lupom nadležnih.

(Izvor: 021.rs, Blic)

Pogledajte još