Priština: Keljmendiju mesec dana pritvora

Pritvor je zatražio Euleksov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Keljmendi je uhapšen u utorak na osnovu naloga koji je izdao Euleksov tužilac koji je pokrenuo istragu o ovom slučaju.

Keljmendi je pod istragom, pored ostalih krivičnih dela, i za organizovani kriminal. To su ista dela za koja je optužen u Bosni i Hercegovini. On je u BiH optužen i za pokušaj ubistva, kao i za prodaju i distribuciju narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana. On je bio u bekstvu, a u nedelju je uhapšen na Kosovu.

Kosovski zakoni omogućili su da se Keljmendi zadrži 48 časova u policiji, jer građani Kosova ne mogu biti držani u pritvoru u vezi sa izručenjem u odsustvu međunarodnog sporazuma. Kosovo nema takav sporazum sa BiH.

Nakon puštanja iz policijskog pritvora, Keljmendi je uhapšen na osnovu naloga koji je izdao Euleksov tužilac koji je pokrenuo istragu slučaja Keljmendi, za ista krivična dela za koje je optužen u BiH.

Slučaj je u nadležnosti Specijalnog tužilaštva jer je osumnjičeni i pod istragom za organizovani kriminal. Službenici Euleksa u Ministarstvu pravde Kosova mogu asistirati u kontaktu između relevantnih aktera, ali Euleks, radeći u okviru
kosovskih zakona, nema mandat da izručuje građane Kosova, saopštila
je Misija EU.

Izvor: Beta, Blic

Pogledajte još