Hapšenje bivšeg gradonačelnika Kraljeva: Zloupotrebe pri izgradnji 465 kuća nakon zemljotresa

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i njih će saslušati istražni sudija Višeg suda u Kraljevu, koji će odlučiti o pritvoru.

PROČITAJ I: Priveden bivši gradonačelnik Kraljeva i još 14 osoba: Oštetili budžet grada za 100 miliona dinara!

Pored Simovića, koji je bio komandant grada u vanrednoj situaciji, uhapšeni su i M.M. (56) vlasnik preduzeća “YU Keops” DOO iz Kraljeva i odgovorni izvodjač radova na izgradnji montažnih kuća, direktor tog preduzeća V.B. (47), i nadzorni organ B.Dj.

Uhapšeni su i kraljevački privatnici i vlasnici privatnih preduzeća “Tehnoprofil”, “Ving”, “Lešević”, “Standard”, “Beton inženjering”, “Alfa i omega”, kao i vlasnici radnji “Rabrenović Milutin”. “Drvoterm”, “Građevinarstvo 2007” i “Dočić”, svi iz Kraljeva, a uhapšen je i direktor preduzeća “Pavlović MB” iz Čačka.

Policija Simovića tereti da je sproveo postupak javne nabavke za izvođenje radova na izradi temelja i ostalih zanatskih radova sa konzorcijumom izvođača i podizvođača i da je posle zaključenja ugovora sa njima odobrio da neki radovi ne budu izvedeni ne umanjujući ugovorenu cenu.


Tako je konzorcijumu na čijem je čelu bio “YU Keops” i koji su činili “Ving” i “Tehnoprofil”, kao i njihovim podizvođačima omogućio imovinsku korist u iznosu od 44 miliona dinara.

Sumnja se i da je bivši gradonačelnik Kraljeva sa preduzećem “Putevi AD” iz Užica zaključio ugovor o donaciji armaturnog gvožđa koji je bez nadoknade preuzeo i ugradio u montažne kuće, pri čemu je građevinski konzorcijum uz saglasnost Simovića od Grada Kraljeva naplatio 1.72 miliona dinara doniranog armaturnog gvožđa.

Policija se i da su članovi konrozcijuma na čelu sa “YU Keopsom” i njegovi podizvođači na izgradnji temelja za 465 montažnih kuća, zanatskih radova i spoljne stolarije, ispostavljali privremene situacije u kojima su prikazivali da su obavili radove u celosti i naplaćivali ih u celosti, iako pojedini nisu bili izvedeni, ili jesu ali u manjem obimu od ugovorenog.

Zbog takvog načina poslovanja, postoji sumnja da je nadzorni organ B.Đ. overom gređevinskih dnevnika i privremenih situacija omogućio naplatu tih radova čime je konzorcijumu omogućio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 56 miliona dinara.

Policija nastavlja rad na otkrivanju i rasvetljavanju svih krivičnih dela počinjenih prilikom otklanjanja posledica razornog zemljotresa u Kraljevu, navodi se u policijskom saopštenju.

Beta