Brazilske prostituke uče engleski jezik zbog Mundijala

U gradu Belo Horizonte na jugoistoku zemlje, jednom od gradova u kojima će biti održane utakmice, prostitutke Vitorija i Andrea pripremaju se za rad u skromnom hotelu u radničkoj četvrti, prenosi AFP.

"Šminkam se, nosim visoke štikle... Uvek morate da lepo izgledate zato što je konkurencija jaka, svakog dana se pojavi po neka nova devojka", kaže Andrea.

Vitorija i Andrea, dve od 80.000 tamošnjih prostitutki, dnevno imaju po dvadesetak klijenata, a svaki od njih u proseku plati po 20 dolara.

Kako se bliže veliki sportski događaji, one se nadaju da će im strani turisti povećati prihode, a tu novu klijentelu moraće da zavode... na engleskom.

"Doći će puno ljudi, a stranci rado troše novac, dobro plaćaju i ne prave probleme oko toga. Plate onoliko koliko tražite i odu, nisu kao ovdašnji muškarci", kaže Vitorija.

Ipak, postoji jedan problem - većina prostitutki u Belo Horizonteu ne govori engleski, pa im je u proteklih nekoliko meseci udruženje seksualnih radnika organizovalo besplatne časove jezika.

Profesor engleskog, koji volonterski podučava prostituke, dolazi jednom nedeljno, a fokusira se na vokabular koji se koristi u njihovom "biznisu".

"Nije nam toliko bitna gramatika, jer ona baš i nije važna u njihovom poslu. Cilj je da se one osposobe za uspešnu konverzaciju, da nauče da komuniciraju sa klijentom dok pružaju usluge", objašnjava on.

Marija, jedna od najvrednijih i najmotivisanijih učenica, kaže da neki od klijenata dolaze u hotel ne samo da bi spavali s prostitutkama, već i da bi razgovarali sa njima, a neki dolaze čak isključivo radi razgovora, tako da one moraju da uče engleski.

Od 300 prostitutki koliko ih se prijavilo za časove engleskog, samo dvadesetak ih redovno pohađa, ali u udruženju kažu da je to jedan od načina da se dokaže da je prostitucija, koja je u Brazilu legalna, profesija kao i svaka druga.

Očekuje se da će 40.000 stranih turista posetiti Brazil u vreme Kupa konfederacija, koji počinje 15. juna, čak oko 180.000 posetilaca očekuje se iduće godine za Svetsko prvenstvo u fudbalu, a brazilske prostitutke, bilo da govore engleski ili ne, planiraju da klijente privuku sa pregršt reči i bogatim jezikom tela.

Izvor: Tanjug/Mondo

Pogledajte još