Grubješić: Srbija ima podršku Mađarske za datum

"Mađarska pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu i u nastojanju da u junu, na sastanku šefova država i vlada EU, dobijemo datum za otpočinjanje pregovora", rekla je Grubješić posle sastanka sa Martonjijem.

"Ta uveravanja sam dobila od ministra Martonjija, i čitava atmosfera ovde u Budimpešti ide u prilog tome da Srbija treba da dobije datum", istakla je Grubješić.

Ona je navela da je podrška suseda, a naročito suseda koji su već u EU, vrlo značajna za našu zemlju zbog čega je, kako je rekla, veoma zahvalna na podršci koju je ministar Martonji dao Srbiji.

Šef mađarske diplomatije rekao je da njegova zemlja u potpunosti podržava napore Srbije da postane članica EU.

"Mađarska se nada da će sve države EU prepoznati napore srpske vlade i snažno se zalažemo da se u junu Srbiji odredi datum za početak pregovora o članstvu u EU, jer su oni, sa aspekta stabilnosti, političkog razvoja i ekonomske saradnje, veoma važni za čitav region", ocenio je Martonji.

On je naveo da je zadovoljan odnosom srpske vlade prema mađarskoj manjini u Srbiji, čiji se položaj, kako je rekao, popravlja.

Grubješić se u Budimpešti sastala i sa zamenikom premijera i ministrom državne uprave i pravde Mađarske Tiborom Navračičem, a obratila se i učesnicima ekonomskog foruma Ukrajina-Mađarska, na temu "Novi pristupi rešavanju starih izazova", saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije.

Izvor: Kurir

Pogledajte još