Kada se život promeni

Završiti jednu životnu fazu i početi novu nije uvek lako. Životne promene dolaze iznenada kada nekoga izgubimo ili dugo planirano kada deca na primer odrastu i napuste kuću. Život se jednostavno ne nastavlja uvek onako kako smo navikli. Rastanak, novi početak i oproštaj su važni koraci u dobro proživljenom životu.

Čovek mora da živi različite životne faze od detinjstva do starosti. Pritom se, međutim, nekada rasprše životni snovi, ali nekad osetimo i nove izazove koji nas teraju da se upustimo u promene.

Svaka promena u životu je uvek i šansa i nov izazov koji košta snage. Bečki psiholog Julia Umek daje savete za prelazak iz jedne u drugu fazu.

1. Panta rei – sve teče
Već su stari Grci smatrali da sve teče. Život je prolaženje i novo stvaranje. Ko se odluči za prihvatanje ovog nezaustavljivog prolaženja i novog stvaranja, shvatio je suštinu dobro obavljenog življenja. „Sve teče“ je metafora za neprestanu promenu u svetu. Promene prihvatite pozitivno i izbegnite nezadovoljstvo zbog nečega što ne možete da zaustavite.

2. Sledite srce
I naša duša se uvek kreće i u potrazi je za izbegavanjem bezvoljnosti i za proširenjem životne radosti, volje i ljubavi. Imajte hrabrosti da sledite vaše srce i da prihvatite promene, ali obratite pažnju na to da pritom nikoga ne povredite.

3. Nova iskustva obogaćuju
Svaka životna faza zahteva nove načine ponašanja i prihvatanje novih uloga. Kada stupimo u svežu životnu fazu stižu nas novi zadaci, nove neizvesnosti, nova rešenja, koja tek treba da naučimo da savladamo. Čovek je veoma vezan za svoje navike, one dobiju moć nad njime, sužavaju našu samouverenost. Svaka napuštena navika i novo iskustvo obogaćuju život.

4. Ljubav kao najveća promena
U svakoj životnoj fazi srećemo se i sa novim ljudima koji reflektuju još jednu stranu našeg Ja. Kao što se obrazujemo na putovanju u drugu zemlju, tako sebe uvek iznova vidimo u susretu sa stranim ljudima. Najveću promenu doživljavamo kada se zaljubimo i kada u novoj ljubavnoj vezi moramo da preuzmemo novu odgovornost. Mi tada primetimo kako se naši stavovi polako pomeraju, kako diskutujemo o temama sa promenjenim gledištima, kako stvari koje su ranije bile nevažne dobijaju na značaju, i kako nešto što smo smatrali neizostavnim gubi na vrednosti. I ova životna promena zahteva puno snage i osećaja da se ne bi uništila ljubav koja se budi.

5. Harmonične promene
Dobro proživljen život je kao skupina mnogih muzičkih nota ili kao slagalica – na kraju će nastati ili lep muzički komad ili uspela slika slagalice. Promene moraju tako da se organizuju da se dobro slažu, dopunjuju. Naša duša uvek šalje prave znake kada je vreme za korekturu. Prepoznavanje tih znakova čini umeće življenja. 

(Compress)
BEČ, 19. maja 2009.

Pogledajte još