Atanasija ne zovu na Sabor SPC

List Politika piše da se takav potez može tumačiti kao svojevrsno disciplinovanje penzionisanog episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Kako taj list saznaje u Patrijaršiji, ovu odluku doneo je patrijarh Irinej, jer Atanasije Jeftić nije dobio blagoslov za nastup na mitingu organizovanom u Beogradu protiv briselskog sporazuma.

Od svih izjava i činjenja mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija na protestu se u svoje i u ime crkve ogradio patrijarh srpski Irinej, navodi list. On je rekao da ga je vladika Atanasije preko jednog službenika Patrijaršije pitao da li može da bude na naradnom protestu. "Ja mu na to pitanje nisam odgovorio i on nije imao moju dozvolu da nastupi u Beogradu", rekao je patrijarh, navodi Politika.

Patrijarh Irinej je posle susreta sa predsednikom Tomislaviom Nikolićem najavio da će se na Saboru, koji počinje 21. maja, razgovarati o političkim istupima pojedinih vladika, a kako piše Politika, na osnovu izvora iz Patrijaršije, deo te tačke će biti i nastup mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na pomenutom mitingu na Trgu Republike.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još