Srbi sa severa danas sa Vučićem?

List napominje da zvaničnu potvrdu u Vladi nije uspeo da dobije.

Pred susret premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji 21. maja u Briselu treba da usaglase primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, očekuje se i sastanak „prve državne trojke“ - Dačića, Vučića i predsednika Republike Tomislava Nikolića.

To je premijer i najavio iz Vašingtona, posle susreta s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji se založio za što brže sprovođenje Sporazuma.

Zvonko Mihajlović, predsednik opštine Štrpce, izjavio je za naš list da predstavnici Srba koji žive južno od Ibra nisu pozvani na razgovore u Vladi Srbije i da u petak ne dolaze u Beograd. Mihajlović kaže da „još nema zvanične komunikacije između Vlade Srbije i Srba južno od Ibra, jer zvanični Beograd ignoriše činjenicu da su i oni u velikoj većini protiv Sporazuma s Prištinom“.

"Naš stav je nepromenjen, jer postoji niz prepreka za sprovođenje Sporazuma, koji nije utemeljen na pravnom sistemu Srbije. Na terenu se ne mogu primeniti kosovski zakoni, zato što je i ovaj Sporazum, kao i prethodni neustavan. Iako je očigledno da u Ustavnom sudu Srbije postoje neke prepreke, očekujemo da će raditi profesionalno i oglasiti se u što skorijem roku", rekao je za Danas Radenko Nedeljković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.

Prema pisanju prištinskih medija, predsednica Kosova Atifete Jahjaga čeka samo Dačićev i Tačijev sastanka 21. maja kako bi objavila datum održavanja lokalnih izbora. Dnevnik Koha Ditore spekuliše da su se dvojica premijera dogovorila da se izbori održe i na severu Kosova, o čemu samo treba razjasniti detalje.

Izvor: B92

Pogledajte još