215.000 dolara: Najskuplji parfemi na svetu

“Jedna bočica košta 3.200 evra. Parfem će se zvati Grand Extrait i biće to njihov najskuplji parfem svih vremena. Visoku cenu parfem ne duguje samo mirisu, već ručno izrađenoj bočici”.

Iz Šanela poručuju da je parfem namenjen kolekcionarima luksuznih predmeta. Kao pesme, slike i muzička dela, i parfemi nastaju tako da prenesu zamisao, fantazije i želje… Osim mirisa, najskuplji primerci zadovoljavaju i druga čula.Bočice su tako precizno izrađene od najskupljih kristala i zlata, da opravdavaju cenu i od više stotina hiljada dolara.

Britanska parfemska kuća “Clive Christian” proizvodi tri parfema – 1872, X i No.1 – sva tri u ženskoj i muškoj verziji. To su najluksuzniji parfemi na svijetu, a No.1 je i najskuplji – 30 mililitara košta 215.000 dolara. Šanelov Grand Extrait košta 3.200 evra i to je njihov najskuplji parfem svih vremena

“Kada smo ga stvarali, želeli smo napraviti parfem nad parfemima. Prema mišljenju mnogih, to nam je i uspelo. Miris čine sastojci koji se dopremaju iz raznih delova sveta. Tu je slavna ruža iz “Grassea”, vanilija s Tahitija, sandalovina iz Indije… Samo jedna kapljica mirisa dovoljna je da mirišete satima, ako ne i danima”, kazala je Viktorija, nasljednica “Clive Christiana”.

Paco Rabanne 1 million ima čist, luksuzan, ekscentričan miris veoma retkih vrsta i na listi je najskupljih parfema, jer košta vrtoglavih 57.000 američkih dolara. Spakovan je u veoma raskošan kofer zlatne boje sa dijamantskom krunom na vrhu, a dostupan je samo odabranim kupcima.

Ora Ito parfem je nešto jeftiniji od Paco Rabana i košta “samo” 45.000 dolara. Miris mu je odabrao čuveni Ito, sin najpoznatijeg pariskog modnog dizajnera Paskapa Marabitoa.

Les Larmes Sacrees de Thebes of Baccarat je miris orijentalnih tema zavođenja, sačinjen od divljih jasmina, geranijuma, bibera, kardamona, ćilibara, mošusa, sandalovine i još nekih tajnih sastojaka. Boca nije tako atraktivna, u obliku je piramide, izrađena od skupih ogledala i košta 6.800 dolara.

Iako je ime Notorious – Ralph Lauren poznatije po odeći, istoimeni parfem je osvojio svet. Spoj ribizle, čokolade i mošusa spakovan u bocu košta 3.540 američkih dolara.

Prefinjenost u ciframa:

1. Clive Christian's No.1 – 215.000$
2. Hermes Perfume 24 Fabourg – 1.500$ za 30 ml
3. Annick Goutal Perfume EAU D'hadrien – 1.500$ za 100 ml
4. Henri Alméras's Joy Perfume for Jean Patou – 800$ za 30 ml
5. Jar Perfumes The Bolt of Lightening – 765$ za 30 ml

(Izvor: Kurir )