Vučić o poseti Vestervelea: Ne očekujem ni dobre ni loše vesti

"Ja ne očekujem loše ili suviše dobre vesti, ali očekujem da Vestervele kaže da očekuje potpisivanje implementacionog plana, kako bi mogli da dobijemo datum za pregovore", rekao je Vučić novinarima, odgovarajući na pitanje šta se može očekivati od Vesterveleove posete.

"Od toga kakav će biti taj plan zavisiće i naša odluka", istakao je vicepremijer.

On je rekao da će sa Vesterveleom o tome "razumno razgovarati", kao i da će mu preneti da Srbija smatra da je zaslužila datum.

"Dakle, oni očekuju da nekakav implementacioni plan bude usaglašen i posle toga mislim da dileme neće biti", zaključio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi eventualnog nametanja plana implementacije, Vučić je rekao da ne može ni EU da to napravi bez naše saglasnosti.

"Možete nešto da nametnete, ali mislim da EU želi saglasnost obeju stranu i, na kraju krajeva, to je razgovor između Srba i Albanaca - EU jeste važan posrednik, ali kako ćete da sprovedete dogovor koji se tiče jedne od strana ako nemate njenu saglasnost", rekao je Vučić.

"Ne mislim da oni (EU) imaju ideju da se to sprovodi u delo bez saglasnosti Srbije i Srba, u krajnjoj liniji", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da smatra da će EU tražiti poštovanje implementacije plana, istakavši da u samoj primeni sporazuma ima i onog što ne spada u sam sporazum, već ima i onoga što spada u sprovođenje Rezolucije 1244, što još nije sprovedeno.

"Tako da ne mislim da će se oko toga postaviti velika pitanja", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja da li će EU insistirati i na početku primene sporazuma

Sa Srbima sastanak u narednim danima

On je takođe, odgovarajući na pitanja, rekao da će se sa Srbima sa Kosova i Metohije sastati u naredna dva, tri dana. 

Prvi potpredsednik vlade očekuje i da bude potvrđeno da se Srbima garantuje državljanstvo Srbije i da mogu sa tim dokumentima "da izađu na te izbore do kraja godine o kojima govorimo".

Prema njegovim rečima, posle toga bi sve dileme, kao i one koje se tiču drugih dokumenata bile razrešene i ne bi bilo više problema za srpsku stranu.

On je naveo i da Srbi prilikom razgovora prošle sedmice nisu ni postavljali pitanja u vezi sa sporazumom, već ono što su izvlačili kao konsekvence ili što su neki političari govorili da će to biti konsekvence - pitanje državljanstva, diploma, dokumenata...

"Ne mislim da je sporazum bio problem", podvukao je Vučić i dodao da taj dokument ni danas ne hvali, da ne misli da je divan, ali i da je to najviše što se moglo u datom trenutku.

Vicepremijer je ocenio i da Srbi sa Kosova i Metohije znaju da moraju da rade sa svojom vladom, da su videli kolika je podrška i stranaka i građana u Srbiji za nekakve ekstremne ideje, te da im je iz svega jasno da treba da rade sa svojom vladom i da drugu nemaju.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još