Afera 'Galenika': Policija istražuje nezakonito spuštanje cena lekova

Ognjenović i saradnici uhapšeni su juče zbog sumnje da su kompaniju oštetili za 12 miliona evra. Prema saznanjima „Blica”, dalja istraga usmerena je na kontrolu proizvodnje i prodaje lekova.

Uhapšeni
Nenad Ognjenović (59), bivši direktor „Galenike”
Goran Orlić, bivši pomoćnik Nenada Ognjenovića
Miodrag Jeremić (44), suvlasnik umetničke livnice „Jeremić”
Dragan Pavlović (44), preduzetnik iz mesta Podunavci
Željko Jovović (52), vlasnik „Unikoma” iz Novog Sada
Ljubica Prica (40), direktorka firme „Farmanari”
Milan Vladović (56), nekadašnji direktor „Trgošped transa”
Željko Birmančević (41), sudski veštak građevinske struke.
Krivičnom prijavom obuhvaćeni su: Dragoljub Vučićević (65), bivši direktor „Velefarma”, u bekstvu; Radislav Sekulić (75), vlasnik „Habit grupe”, na lečenju.

Nenad Ognjenović uhapšen je u stanu u Beogradu, u kome je policija našla i ugovor o oročenih 770.000 evra u Banci Intezi iz 2013.
- Po odobrenju suda, račun će biti proveren u ponedeljak, kada će biti poznato da li Ognjenović još ima taj novac ili ne - kažu u policiji.

- Kada „Galenika” dobije licencu za proizvodnju lekova, pravi se receptura, određuje se količina sirovina za nabavku i dobavljači s kojim se sklapaju dugoročni ugovori, koji su obavezujući, ali je u slučaju „Galenike” dolazilo do promena dobavljača. Sledeća ključna tačka istrage je prodaja lekova, jer je „Galenika” imala pravo da određuje diskontne cene kako se lekovima približavao istek roka trajanja. Te cene spuštane su čak i do 80 odsto, što je ostavljalo veliki prostor za malverzacije. Koliko su ovakve cene imale uporište na tržištu, a koliko su stvar lopovluka, ostaje da se utvrdi - kažu u policiji, navodeći da je tadašnja upravljačka struktura 2008. preuzela „Galeniku” sa 40 miliona evra u plusu, a ostavila je u gubitku od 120 miliona evra.

Direktor policije Milorad Veljović naveo je da u istrazi još nisu dotaknute upravljačke strukture, ali će i to biti urađeno.

- Ne želim da licitiram imenima, ali niko neće biti pošteđen u daljoj istrazi jer su zloupotrebama ugroženi rad "Galenike" i tržište lekova - odgovorio je Veljović na pitanje da li je istragom obuhvaćen i funkcioner SPS Dejan Backović, predsednik UO „Galenike”, u vreme kada je Ognjenović bio direktor.

Izvor: Blic

Pogledajte još