Partizan pobedio Sevojno i prvi put odbranio duplu krunu

BEOGRAD, 21. maja 2009. (Beta) - Fudbaleri Partizana pobedili su u Beogradu gostujuće Sevojno sa 3:0 u finalu Lav kupa Srbije i prvi put u klupskoj istoriji odbranili "duplu krunu" u domaćim takmičenjima.

Strelci za Partizan, koji je osvojio 11. nacionalni Kup, bili su Nenad Đorđević u 61. minutu, Ivan Stevanović u 86. i Radosav Petrović u 90.

Sevojno je samim plasmanom u finale, koji mu je doneo i prvo učešće na evropskoj sceni, odnosno u kvalifikacijama za Evrokup naredne sezone, ostvarilo najveći uspeh u istoriji kluba.

Tim iz sredine tabele drugog ranga takmičenja u srpskom prvenstvu prethodno je u Lav Kupu eliminisao četiri superligaša: Crvenu zvezdu, Napredak, Borac i Hajduk.

Srpski šampion je, međutim, bio prevelik zalogaj sa Sevojno, iako su gosti u prvom poluvremenu pružili solidan otpor Partizanu.

Sevojno je imalo i prvu priliku na meču, pošto se Marko Pavićević izborio za priliku da šutira sa oko 10 metara od gola Partizana, ali je to slabo učinio, pa je šansa propala.

Radenko Kamberović, strelac pobedničkog gola u polufinalnom meču sa Zvezdom, takođe je u 24. minutu istrčao sam pred golmana Partizana Mladena Božovića, ali se sapleo pre nego što je postalo opasno za "crno-bele".

Partizan je, sa druge strane, imao više dobrih prilika, ali je u prvom poluvremenu teško prolazio čvrstu odbranu gostiju.

Gol Sevojna u prvom poluvremenu ugrozili su samo Brazilac Vašington, čiji je šut glavom odbranio golman Sevojna Milorad Nikolić, a potom i Nemanja Tomić, koji je sa 20 metara bio za malo neprecizan.

Drugo poluvreme, međutim, proteklo je u potpunoj inicijativi "crno-belih".

Pobedu Partizana najavio je opasan šut Đorđevića iz slobodnog udarca, a potom je Lamin Dijara sa ivice kaznenog prostora Sevojna šutirao preko gola.

Đorđević je propušteno nadoknadio u 61. minutu, kada je iz slobodnog udarca sa oko 20 metara sa leve strane pogodio same rašlje bliže stative.

Veoma blizu drugog gola Partizan je bio u 68. minutu, kada je Miloš Bogunović izbio sam pred Nikolića, pored sebe imao još dvojicu saigrača, ali je odlučio da sam završi akciju. Nikolić je, međutim, iz duela izašao kao pobednik i loptu nogom izbio u korner.

Posao Partizanu dodatno je olakšan u 80. minutu kada je igrač Sevojna Radoš Bulatović isključen zbog drugog žutog kartona.

Sevojno je, ipak, tri minuta kasnije imala poslednju pravu priliku da postigne gol, ali dvojica fudbalera gostiju nisu uspeli da posle velike gužve u šesnaestercu domaćih loptu upute u okvir gola Partizana.

"Crno-beli" su uzvratili ni minut kasnije kada je Dijara prvo pogodio stativu, a Nikolić u nastavku akcije uspeo da, iako uz dosta muke, odbrani pokušaje Tomića i Moreire.

Drugi gol je, ipak, postignut vrlo brzo, iako je njemu prethodilo igranje rukom kapitena Partizana Đorđevića. Sudija Milorad Mažić, međutim, nije prekinuo igru, lopta se o Đorđevićeve ruke odbila o stativu, a najspretniji je bio Stevanović koji je zatresao mrežu Sevojna.

Konačan rezultat postavljen je u samom finišu, kada je rezervista Radosav Petrović, nekoliko desetina sekundi po ulasku u igru, iskoristio Nikolićevu lošu procenu putanje lopte i glavom sa četiri metara zatresao praznu mrežu.

Stadion Partizana u Beogradu; Gledalaca: 13.500; Sudije: Mažić, Radojčić, Živković.

Partizan: Božović, Stevanović, Obradović, Đordević, Gavrančić, Fejsa, Tomić, Moreira, Ljajić (od 70' Vujović), Vašington (od 46' Bogunović), Dijara (od 90' Petrović).

Sevojno. Nikolić, Kamberović, Branković (od 68' Vukojčić), Bulatović, Janković, Raković (od 75' Stanković), Virić (od 63' Radosavljević), Jovičić, Pavićević, Goločevac, Vujović.

Žuti kartoni: Fejsa, Đorđević. Crveni karton: Bulatović.

Pogledajte još